torsjö live vers2

Förhandlar om fiber med alla föreningar på Ljungdala Förnekar färdig överenskommelse

Förhandlar om fiber med alla föreningar på Ljungdala Förnekar färdig överenskommelse

Kommunen beslöt att inte fullfölja avtalen mellan fyra villaföreningar på Ljungdala och Hessleholm Network, men förhandlar nu med dem om en lösning. Foto: Berit Önell

Kommunen förhandlar nu om fiberavtal med alla de fyra villaföreningarna på Ljungdala. Fibersamordnare Pernilla Rydmark förnekar att det redan finns en överenskommelse med Föreningen Stella Nova på Ljungdala.

Vid halvfemtiden på torsdagseftermiddagen skickade Pernilla Rydmark ett mejl till Frilagt där hon bad att få kommentera artikeln om överenskommelsen med Stella Nova, men var minuterna senare inte nåbar på telefon.

Kommunens fibersamordnare Pernilla Rydmark.

Frilagt berättade på tisdagen att förhandlingarna mellan Föreningen Stella Nova och kommunen var klara och att villaägarna skulle få fiber inkopplad inom en månad. De skulle få rabatt på de 19 000 kronor per villa som kommunen ville ha och bara betala 4 000 kronor eftersom de haft egna kostnader för att gräva in till husväggen. Detta fick villaägarna besked om skriftligen från föreningen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunstyrelsens beslut nyligen att inte fullfölja avtalen som tecknades med Hässleholm Network innan kommunen tog över bolaget innehöll en punkt om att de villaägare som redan haft kostnader för fibergrävning skulle kunna förhandla ner priset. Hessleholm Network hade lovat inkoppling för 19 000 kronor per förening.

Det är dock bara villaägarna i Stella Nova som dragit fram fiberkabel till husväggen. Kommunen har tidigare varit avvisande till förhandlingar med övriga föreningar. Föreningen Ljungdala byar har överklagat kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten som nu kräver att kommunen yttrar sig.

– Hässleholms kommun kommer att ha möte med de fyra föreningarna på Ljungdala men vi har inte hunnit träffa alla än, skriver Pernilla Rydmark till Frilagt.

– Vi avser att lämna offert och sluta avtal med föreningarna beroende på deras respektive förutsättningar, fortsätter hon.

Hon förklarar att kommunen har en ”dialog” med Stella Nova.

– Det finns en dialog mellan Hässleholms kommun och Stella Nova för att komma fram till en lösning. Det finns inga beslut om varken pris eller leveranstid, beslut tas av styrgruppen för fibernätet, skriver hon.

Av mejlet att döma lär Stella Nova få vänta mer än en månad på fiber. Kommunen har nämligen fullt upp med andra installationer.

– När beslut tas för föreningarna så kommer vi försöka att göra installationerna så fort som möjligt. Just nu är våra entreprenörer på flera platser i kommunen, det arbetet måste prioriteras för att vi ska kunna följa utbyggnadsplanen, skriver Pernilla Rydmark.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se