torsjö live

Klassisk konst på Hässleholms resecentrum

Klassisk konst på Hässleholms resecentrum

Carl Larssons Skamvrån är ett av de konstverk som nu ska ställas ut på resecentum i Hässleholm.
Ett av konstverken som ska visas på resecentrum och kanske leda till reflektioner om den offentliga miljön är
Hildegard Thorells Modersglädje.

Klassiska konstverk av kända svenska konstnärer som Anders Zorn och Carl Larsson ska visas på Hässleholms resecentrum. Det är reproduktioner av Nationalmuseums konst som anpassats för att hänga just på järnvägsstationer.

På torsdag, den 5 april, kan alla intresserade komma på vernissage på resecentrum från klockan 12. Redan i morgon börjar uppsättningen av konstverken.

Den högtidliga invigningen innehåller bland annat tal, musik av Kulturskolan och guidad visning av Nationalmuseum.

Utställningen är ett samarbete mellan statliga Nationalmuseum och Jernhusen som äger många av landets stationsbyggnader, bland annat den i Hässleholm. Nationalmuseum kan på det här sättet också visa en del av sin konst trots att muséet i Stockholm är stängt för renovering tills i höst.

Första gången utställningen Det offentliga rummet visades var 2015, då runt nybyggda Stockholm Continental vid Centralstationen i Stockholm.

Kommunfullmäktige i Hässleholm beslöt i höstas att tillföra 180 000 kronor extra till kulturnämndens budget för att Det offentliga rummet ska kunna visas här.

– Tillsammans vill vi bjuda invånare, resenärer och besökare på en oväntad och trevlig upplevelse, skriver kommunen på sin hemsida.

Meningen är att konstverken ska inspirera till reflektion över frågor som handlar om staden och det offentliga rummet.

– Vi hoppas att fler kommer att upptäcka den konstskatt som är vår gemensamma egendom, skriver Hässleholms kommun också.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se