torsjö live

Hesslekören laddar inför vårkonserten

Hesslekören laddar inför vårkonserten

Hesslekören övade nästan hela lördagen inför vårkonserten den 6 maj. Foto: Urban Önell

Våren är här på allvar och Hesslekören förbereder sig inför årets vårkonsert den 6 maj i röda salongen i kulturhuset i Hässleholm. På lördagen samlades sångarna med fikakorgar och noter för en heldag i övningslokalen i Missionskyrkan.

– Det är lite hektiskt nu och blir mer ju närmare konserten vi kommer, säger körledaren Ingvar Albihn som de senaste veckorna drillat de 45 körmedlemmarna två gånger i veckan istället för en.

Ingvar Albihn drillar målmedvetet körmedlemmarna.
– Det är alltid lika roligt, säger Lis Ljunggren medan hon tar fram lite fika i en paus under kördagen.

Hesslekören startade för tolv år sedan under Ingvar Albihns ledning. Då var den en damkör med cirka 35 medlemmar, sedan har den utvecklats till en blandad kör med bred repertoar av bland annat svensk popmusik, musikaler och visor.

Kören genomför traditionellt två större konserter per år, julkonserten och vårkonserten. Julkonserten har ibland fyllt röda salongen två gånger om. Även vårkonserten brukar vara populär, men inte locka lika stor publik då trädgårdsarbete och annat konkurrerar.

– Men vi har skämt bort publiken lite med att alltid ha två akter med paus emellan och det blir det nu också, säger Ingvar Albihn.

Konserten pågår därför i drygt två timmar, inklusive paus.

Första avdelningen har vår- och sommartema.

– Det blir mycket av den typiskt nordiska melankoliska naturhyllningen, lovar Ingvar Albihn.

I andra akten tar visorna över.

– Huvudnumret är ett tio minuter långt potpurri med Evert Taube-visor, ”En dag med Rönnerdahl” som många körer sjöng på 50- och 60-talen. Där finns en del örhängen som kanske glömts bort. Vi sjunger också Staffan Percy, Bo Setterlind med mera och slutar med några Abba-låtar, berättar Albihn.

Anita Berg är ny ordförande i Hesslekören och är, liksom Ingvar Albihn, mycket engagerad inför konserten.

Han är själv en av två sångsolister. Den andra är hans dotter Sofia S Albihn. Musiksolister är Anna Wanselius på tvärflöjt samt ungdomarna Sara Wanselius på bas och Oskar Jensen på cajón, ”trumlådan” från Sydamerika.

– Det är första gången Sara och Oskar är med, så de ligger i hårdträning. Kul att de får känna på hetluften lite, säger Ingvar Albihn med glimten i ögat.

Han och Anita Berg, nyvald ordförande i Hesslekören, har mycket att stå i. Tidigare ordföranden Leif Henningsson, som hastigt gick bort i höstas, brukade sköta mycket av det praktiska kring konserterna.

– Leif var en verklig eldsjäl, det känns fortfarande tomt efter honom, säger de.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se