torsjö live vers2

Erlandssons bubbelpooler skulle anmälts till miljökontoret

Erlandssons bubbelpooler skulle anmälts till miljökontoret

Bubbelpooler i uthyrningsstugor ska anmälas till miljökontoret. Det slår mark- och miljööverdomstolen fast. Ulf Erlandsson, tidigare SD-kommunalråd, och hans fru Åsa Erlandsson, båda nu aktiva i det nystartade partiet Kommunens röst, måste därmed betala miljösanktionsavgifter på totalt 6 000 kronor eftersom de inte anmält sina två pooler.

Åsa Erlandsson (SD). Foto. Urban önell
Ulf Erlandsson. Foto: Urban Önell

Paret har två uthyrningsstugor som marknadsförs som spa med bubbelpool. Mark- och miljööverdomstolen anser att poolerna därmed upplåts till allmänheten och är tillgängliga för många människor. Därför är de anmälningspliktiga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Miljönämnden fick därmed rätt.

– Det räcker inte att säga att hyresgästerna badar på egen risk. Ingår poolerna i uthyrningen är de anmälningspliktiga, konstaterar miljöchef Sven-Inge Svensson.

Det var också vad länsstyrelsen sa efter att Erlandssons överklagat. Mark- och miljödomstolen i Växjö gav däremot Erlandssons rätt och menade att poolerna inte var tillgängliga för en större allmänhet.

Miljöchef Sven-Inge Svensson. Foto: Berit Önell

Därefter överklagade miljönämnden till högsta instans som gick på miljönämndens och även Folkhälsomyndighetens linje.

– Anmälningsplikten för bassängbad ger förutsättningar för en effektiv tillsyn genom att tillsynsmyndigheten får kännedom om verksamheten på ett tidigt stadium, skrev Folkhälsomyndigheten bland annat.

Myndigheten konstaterar att bubbelpooler kan innebära risker för bakterietillväxt och smittspridning.

Ulf Erlandsson skrev i sitt överklagande att miljönämndens krav var en politisk hämndaktion eftersom han dragit ner på miljönämndens budget.

– Stötande, anser Sven-Inge Svensson om det.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se