logga-ligg-tjock

19-åringen döms för mordförsök på Stortorget – Psykundersökning avgör straffet

19-åringen döms för mordförsök på Stortorget – Psykundersökning avgör straffet

Hässleholms tingsrätt beslöt på fredagen att 19-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen fastställs. Skuldfrågan är dock redan avgjord. Foto: Lotta Persson

Tingsrätten anser att övertygande bevisning lagts fram för att 19-åringen är skyldig till mordförsök på Stortorget i Hässleholm den 17 mars samt ytterligare tre brott. Men en rättspsykiatrisk undersökning ska göras innan påföljden bestäms och rättegången ska därför återupptas när utlåtandet är klart, om cirka fyra veckor.

Åklagaren Johan Eriksson begärde att en stor rättspsykiatrisk undersökning skulle göras innan straffet bestäms. Foto: Lotta Persson

Hässleholms tingsrätt meddelade beslutet efter enskilda överläggningar sedan rättegången avslutats på fredagseftermiddagen. 19-åringen ska stanna i häkte.

Det var åklagaren Johan Eriksson som i sin sluplädering begärde en psykiatrisk utredning för att fastställa lämplig påföljd för brotten. Men även den mindre psykutredning som gjorts under häktningstiden visade att det finns misstanke om att 19-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl för rättspykiatrisk undersökning.

Åklagaren bedömde att det samlade straffvärdet motsvarar över åtta års fängelse, dock bör det bli lägre på grund av den dömdes unga ålder.

Johan Eriksson avfärdade 19-åringens uppgifter om en nödvärnssituation.

– Det är han som har kniven, han tar fram den efter att offret hamnat på marken och har definitivt uppsåt att allvarligt skada. Offret är helt försvarslöst. Det finns en beaktansvärd risk att han ska bli dödad, men på grund av att han sparkar träffar huggen bara benen, sa åklagaren.

Det höll försvarsadvokaten Jörgen Malmunger inte med om.

– Det var två stycken ganska måttliga knivstick i en region som är relativt ofarlig, sa han.

Han hävdade också att det inte kan tas för självklart att ett hot är avvärjt för att en antagonist är avväpnad. Om 19-åringens berättelse om att det var den andre som hade kniven och gick till attack stämde kanske det inte räckte att 19-åringen sparkade kniven ur handen på honom.

– Det beror lite på var kniven landar, om den andre har möjlighet att ta upp den igen, sa Jörgen Malmunger.

Han ansåg att 19-åringen skulle dömas för misshandel, inte mer, och delade inte åklagarens uppfattning om straffvärdet.

– Det skulle vara på sin plats med kontraktsvård, det behövs ytterligare utredning om det, sa han och yrkade att hans klient omedelbart skulle försättas på fri fot på grund av sin ungdom.

Han förklarade att 19-åringen själv idag inte anser att han är psykiskt sjuk. Därför kommenterade han inte åklagarens begäran om rättspsykiatrisk utredning.

19-åringens försvarsdvokat Jörgen Malmunger ifrågasatte vittnenas trovärdighet. Foto: Lotta Persson

Jörgen Malmunger avfärdade alla åklagarens vittnen som mindre trovärdiga, både vittnena från torget som var övertygade om att de sett 19-åringen ta fram kniven och tjejkompisen som hade besök av båda de unga männen i sin lägenhet strax före dramat och varken såg någon kniv där eller att målsäganden skulle ha varit hotfull mot 19-åringen.

Malmunger hävdade att 19-åringens rätt till en rättvis rättegång kränkts genom att ett av vittnena kom in i bilden i ett sent skede.

– Det var väldigt kort varsel när han skulle höras och eftersom jag inte kunde komma utsåg man en annan försvarare, sa Malmunger som också menade att ett telefonförhör har ett mycket lågt bevisvärde.

Han var kritisk till att rättegången hölls innan Nationellt forensiskt centrum, NFC, hade meddelat resultatet av undersökningarna av fingeravtryck och DNA på kniven.

– Det finns ju uppgift om att det inte bara var 19-åringen som hanterade kniven, sa han.

Johan Eriksson kommenterade att svar inte väntades förrän i juni eller juli.

Malmunger betonade också att undersökningen av målsägandens jacka inte visade en skråma. Det talade emot vittnesuppgiften om att det var tack vare jackan som skadorna inte blev allvarligare.

– Det här är viktigt av två skäl: bedömningen av vittnets trovärdighet och av hur farligt det var, sa Jörgen Malmunger.

Tjejkompisen, menade han, var så påtänd när hon vittnade i rättssalen att hennes uppgifter inte var trovärdiga. Dessutom hade hon och 19-åringen delat en ”holk” strax innan målsäganden kom till lägenheten.

Jörgen Malmunger förklarade att han generellt tvivlar på vad folk säger.

– Inte för att jag tror att de ljuger, det är nog ytterst sällan någon medvetet lämnar oriktiga uppgifter. Men all vetenskap och erfarenhet säger att vi är ganska dåliga på att berätta, och det blir sämre när tiden går och det vi sett blandas med det som stått i tidningen, sa han.

19-åringen verkade också ha svårt för att minnas vad som hänt. Han sa bland annat att hans slag träffat de två män som han kom i bråk med utanför polishuset några dagar före knivdramat – trots att de sa att de inte blivit träffade. Männen tvingades tvärbromsa vid övergångsstället där han räckt fingret åt dem när han gick mot rött. Männen gick ur bilen för att säga åt honom och han började då rikta slag och sparkar mot dem.

När 19-åringen greps vid detta tillfälle hade han både cannabis och MDMA på sig och döms därför också för ringa narkotikabrott.

Här, vid Vattugatan på torgets västra sida, inträffade knivdådet. Foto: Lotta Persson

Två åtalspunkter handlade om händelser på den låsta psykiatriska avdelning där 19-åringen tvångsvårdades under tre månader i augusti-november 2017. Tingsrätten ansåg det klarlagt att han en dag i slutet på augusti gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman genom att slå och knäa två personer i personalen, däremot inte att han utsatt en av dem för olaga hot.

19-åringen ska först ha angripit en manlig vårdare med kraftigt våld. När två andra i personalen ingrep gav han sig på dem också. Till slut lyckades de brotta ner honom.

– Det var väldigt svårt, trots att vi var tre, berättade sjuksköterskan.

Jörgen Marnunger undrade om personalen inte måste ha beredskap för visst våld och hot på en låst psykiatrisk avdelning.

– Den här händelsen var oerhört kraftig och inget vi ska tåla på jobbet, sa sjuksköterskan.

Hon fick två revbensfrakturer, något som dock inte uppdagades förrän tre dagar senare, när hon tränade på gym, vilket fick advokaten att undra om de inte var orsakade av träningen. Hon hävdade att hon känt smärta hela tiden, men att det blev värre på gymmet.

Hon bedömde att 19-åringen inte var psykotisk vid tillfället utan visste vad han gjorde. Jörgen Marnunger påpekade dock att läkare bedömde att 19-åringen skulle stanna i tvångsvården på grund av psykos i två månader efter händelsen.

19-åringen medgav att han varit irriterad vid tillfället, oklart varför, och kastat porslin på golvet. Därför ingrep vårdaren.

– Han bröt ner mig på ett sätt som man inte får. Då gav jag honom en armbåge. Sedan höll två-tre personer ner mig mot golvet. Läkaren kom och jag fick medicin, berättade 19-åringen.

Han är dömd åtta gånger tidigare. Bland annat dömdes han 2015 för försök till grov misshandel, ofredande, olaga hot med mera till ungdomsvård och ungdomstjänst. Han har dömts för narkotikabrott ett flertal gånger. Den 11 april i år fick han kontaktförbud gentemot målsäganden i knivdramat på torget.

Större delen av personalian presenterades bakom stängda dörrar. Tingsrätten medgav dock undantag för 19-åringens mamma som efter önskemål från honom fick stanna och lyssna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se