torsjö live vers2

Våldsam brand totalförstörde moské

Våldsam brand totalförstörde moské

Moskén på bottenvåningen i flerfamiljshuset på Finjagatan totalförstördes i en kraftig brand som misstänks vara anlagd. Foto: Urban Önell

En våldsam brand totalförstörde Islamiska kulturcentrets moské på Finjagatan i Hässleholm på lördagskvällen. Branden misstänks vara anlagd och vittnen uppger att två personer setts vid lokalen strax innan det började brinna, samma personer som nyligen misstänkts för stöld i lokalen.

Vittnen såg två personer springa ut från dörren på gaveln till huset i samband med att branden startade. Foto: Urban Önell

Islamiska kulturcentret ligger på bottenvåningen i ett flerfamiljshus. De boende i lägenheterna ovanför evakuerades, men de flesta kunde återvända hem efter ett par timmar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Larmet om branden kom strax efter klockan åtta på kvällen. Hässleholms och Bjärnums räddningskårer var på plats med totalt 13 brandmän. Brandförloppet var snabbt. Redan efter 10-15 minuters släckningsarbete var det över.

– Det har brunnit kraftigt. Lokalen är helt utbränd på insidan, säger räddningsledare Magnus Carlsson på räddningstjänsten i Hässleholm.

En del av källaren blev också skadad. Enligt Magnus Carlsson fanns ingen direkt spridningsrisk till lägenheterna ovanför moskén. De boende evakuerades dock på grund av röken.

– Det hade kommit in en del rök i lägenheterna. Några fönster stod öppna och när det drog ut rök från moskén kom den in där, säger Magnus Carlsson.

Ingen människa skadades i branden, men en katt fördes till djursjukhuset med rökskador.

Vid tiotiden kunde de flesta av de boende återvända till sina lägenheter.

– Någon lägenheter har fått in lite mer rök, så det är fortfarande osäkert när de kan komma hem, säger Magnus Carlsson.

Bevakning av brandplatsen kommer att ske under natten.

Polisen spärrade av området för teknisk undersökning. Foto: Berit Önell

– Det blir troligen polisen som bevakar, både så att ingen går in och att inget mer händer. Men vi är inte speciellt oroliga att branden ska blossa upp igen eftersom det har brunnit ut, säger Magnus Carlsson.

Ledande personer i Islamiska kulturcentret var ledsna och upprörda när de bevittnade förödelsen efter branden.

– Men det är bra att det finns de som sett något, sa de.

De misstänkta tros ha tagit sig in genom dörren på fastighetens gavel. En ruta har också krossats på framsidan, men det ska ha gjorts av personer som befarade att någon befann sig i lokalen.

Polisen har spärrat av kring lokalen på grund av misstanke om mordbrand och kommer att göra en teknisk undersökning, troligen redan under söndagen.

Berit Önell

Läs också:

2018-03-22: Oro efter intrång och stöld i moské – Polisen lät anmälan ligga i en vecka

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se