torsjö live vers2

Frilagt fyller tre år

Frilagt fyller tre år

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Imorgon, söndag, den 27 maj, fyller Frilagt tre år. Det blir inget stort kalas, men vi är på plats på Stortorget under långlördagen idag. Välkommen att prata om tidningen och smaka vårt godis eller lite kall dricka!

En del politiker trodde inte att Frilagt skulle överleva mer än sex månader. Nu har det gått tre år och tidningen lever och frodas. Antalet läsare har blivit fler och fler. Frilagts statistikverktyg ska uppdateras för noggrannare beräkningar, uppskattningsvis 2 000 personer läser i dagsläget regelbundet Frilagt.

Men det behövs fortfarande fler stödprenumeranter. Hela Frilagt är gratis för alla att läsa, till skillnad från de flesta tidningar numera. Betala förslagsvis 50 kronor per månad om du gillar Frilagt och värva gärna vänner och bekanta så att tidningen kan utvecklas och överleva långsiktigt!

Många nyheter hade aldrig blivit kända om inte Frilagt avslöjat dem. Mycket har hänt inom kommunen där vi medborgare har rätt till full insyn. Även kyrkan, rättsväsendet, näringslivet med flera behöver granskas. Det är ingen brist på sysselsättning för granskande journalister i Hässleholm. Enligt flera undersökningar förebygger och motverkar granskande journalistik korruption, så det borde bli mindre att göra med tiden. Än så länge har vi tyvärr inte märkt av det.

Många som blir granskade har ett behov av att försvara sig och även gå till fula motangrepp. Det drabbar de flesta seriösa granskande journalister. Det finns det många vittnesmål om, exempelvis på Föreningen grävande journalisters årliga Gräv-seminarium där Frilagt brukar delta.

Det är därför inte så konstigt att även Frilagt sedan starten blivit motarbetad på olika sätt. Kommunen har lagt ut dimridåer på sin Facebooksida, skickat ut pressmeddelanden som tonar ner ifrågasatta affärer, försökt ta hutlöst betalt för att lämna ut offentliga handlingar och beslutat att Frilagt inte fick komma på presskonferens, bland annat. Enskilda politiker har på Facebook gått till attack på ett sätt som ligger nära förtal. Direkta och indirekta hot har också förekommit. I förra veckan blev undertecknad uppringd av en företagare som var så arg för att han blivit ”utpekad” att han fullständigt tappade behärskningen innan han hotade med rättsliga åtgärder och slängde på luren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Allt det här visar bara att Frilagt behövs och sporrar mig till fortsatt grävande.

Ibland följer andra medier efter och uppmärksammar Frilagts nyheter. Men ibland blir det förvånansvärt nog inte så.

Ett exempel är de två brott som föregick mordbranden i Islamiska kulturcentrets moské på Finjagatan i Hässleholm, ett stöldförsök och en stöld. Bara Frilagt berättade om dem. Kanske inte så konstigt eftersom det var mycket svårt att få fram informationen. Polisen hade lagt den första anmälan åt sidan i en hel vecka innan den ens blev registrerad – vilket gjorde det näst intill omöjligt att hitta den. Detta trots att moskémedlemmar hade filmat förövarna och deras bil så att polisen kunde få både registreringsnummer och en tydlig uppfattning om hur de misstänkta såg ut. Men Frilagt stod på sig och till slut kom informationen fram. Man får hoppas att eventuella misstänkta för mordbranden förhörs innan de hunnit städa bort alla bevis. Även polisens arbete behöver granskas.

Frilagt fortsätter med sitt uppdrag och viker sig inte för makthavares motdrag, vare sig det sker genom påtryckningar, hot eller försök att undanhålla information.

Berit Önell

Här kan du stödja Frilagt ekonomiskt:

Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se