Gruppen-3a-328x120

Talare stod i kö på manifestation efter moskébranden

Talare stod i kö på manifestation efter moskébranden

Manifestationen på Stortorget samlade många och det var kö till mikrofonen. Foto: Lotta Persson

Många ville tala vid fredagens manifestation för trygghet, tolerans och religionsfrihet på Stortorget i Hässleholm. Politiker, kyrkoföreträdare, organisationer och privatpersoner fördömde mordbranden i Islamiska kulturcentrets moské på Finjagatan och uttryckte sitt stöd för medlemmarna.

Omkring 150 personer samlades på torget. Två barn höll var sitt plakat med budskapen ”Rör inte vår moské” och ”Frihet, rättvisa, tolerans, trygghet”.

Imamen Othman Al Tawalbeh, till vänster, tolkade Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Darragi. Jonathan Önell, längst till höger, var konferencier. Foto: Berit Önell

Efter fredagsbön i den tillfälligt hyrda lokalen i T4-matsalen fortsatte församlingen till Stortorget.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Förste talare var Ismail Darragi, ordförande i Islamiska kulturcentret som startade 2008 och har hyrt lokalen på Finjagatan sedan 2010. Han tolkades av imamen Othman Al Tawalbeh.

Ismail Darragi förklarade att många av medlemmarna i moskén flytt från krig och katastrofer till trygghet och demokrati i Sverige.

– De flesta har förlorat nära och kära. Personligen miste jag fyra barn i kriget i Irak. Bara min dotter överlevde och kom med mig till Sverige, med 50-procentiga brännskador. Vi kom hit för att bygga upp ett nytt liv, tillsammans med er, i frid och frihet. Men samma onda krafter som fanns i vårt hemland finns också här. Vi måste stoppa dessa krafter, sa han.

Barnen var närvarande, här med plakaten. Foto: Lotta Persson

Han talade om Sverige som en förebild i trygghet, solidaritet och medmänsklighet. Därför blev han både mycket överraskad och bekymrad när moskén brändes ner.

– Mina tankar gick tillbaka till krig och eld i hemlandet, berättade han.

Han berättade att många av moskémedlemmarnas barn är oroliga och rädda att deras hem ska brinna eller att det ska hända dem något i skolan.

– Vi lugnar dem och säger att det här inte representerar det svenska samhället, sa Ismail Darragi och tackade alla som visat medkänsla och solidaritet efter branden.

Flera talare hade anmält sig i förväg, men spontana inlägg uppmuntrades också och det blev många sådana. Barn, ungdomar och pensionärer, svenskar och invandrare från olika länder passade på att göra sin röst hörd. Totalt talade över 20 personer.

Från Islamiska förbundet i Malmö kom Romdhane Boussaidi.

– Vi sitter alla i samma båt. Om någon gör ett litet hål i bottnen kommer alla att drunkna. På samma sätt är det om vi vill skydda vårt land Sverige. Den som skadar en moské, eller en kyrka eller synagoga skadar hela Sverige, sa han.

Även barn fick tala i mikrofonen. Flera uttryckte sin sorg över det som hänt och hopp om frid och fred i framtiden. Foto: Berit Önell

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) hade hälsat och beklagat att han inte kunde närvara. Partimedlemmen Victoria Pehrsson höll istället ett kort och spontant tal, liksom Magnus Åkerborn från Vänsterpartiet. Från Socialdemokraterna medverkade Irene Nilsson och Omar Al-Ganas.

Iréne Nilsson, till höger, talade för S, här i samspråk med kommunalrådet Lena Wallentheim samt Ismail Darragi och Othman Al Tawalbeh från moskén. Foto: Berit Önell

– En attack mot en bönelokal här är en attack mot hela det svenska samhället. Demokrati, yttrandefrihet och religonsfrihet – frågan är om dessa är hotade. Vi måste gå hårt emot de onda krafter som ligger bakom detta, sa Omar Al-Ganas.

Han betonade att alla ska kunna vara trygga i det svenska samhället.

– Vi ska behandla andra som vi själv vill bli behandlade, med respekt och kärlek, sa han.

Irene Nilsson förklarade att religionsfrihet är en självklarhet för S.

– Det innebär att människor får ha vilken religion som helst eller ingen religion alls. Alla har rätt att leva i fred och frihet, sa hon.

Kommunalrådet Lena Wallentheim (S) hade meddelat att hon var upptagen på annat håll, men hann ändå till manifestationen.

– Jag kastade mig på tåget och han precis hit, berättade hon.

-Jag är här idag för att stå upp för religionsfriheten som vi idag har i Sverige och ingenting ska få stoppa den friheten som mitt land har gett mig, säger Fatma al-Ganas, till höger, från SSU. Till vänster Hanan Abdulrahman och i mitten lillasyster Nellie Abdulrahman  som säger att det känns kränkande att moskén blivit förstörd. Foto: Lotta Persson

Hon tyckte att det var en bra manifestation.

– Jag är så blödig när barn går fram. Det är klart att de ska få leva i ett samhälle som är tryggt. Vi måste våga visa att vi står upp, att vi inte tappar vårt civilkurage, sa hon.

Hon medgav att hon inte kände till moskén förrän nyligen.

– Det är sorgligt bara det, att vi inte vet om varandra, sa hon och berättade att Socialdemokraterna nu skulle boka tid för ett möte med Islamiska kulturcentret.

Hon hoppas att det tragiska som hänt ska leda till något nytt och positivt.

– Tyvärr är det kanske sådant här som väcker människor, sa hon.

Kyrkoherden Klas Sturesson var med på torget en stund trots att han var på väg till en förrättning, men hann inte tala.

Gunnar Götborg, pastor i Equmeniakyrkan (Missionskyrkan), skribent och samordnare för politikersamtalet om mänskliga rättigheter i augusti anknöt till Ismail Darragis ord inför manifestationen; att samlas för att säga nej till hat och rasism i alla dess former.

– Vi står här för att tillsammans med er alla säga ifrån att hat och rasism är fördärvskrafter, vars verkan underminerar det civiliserade samhället och öppnar för ett laglöst kaos, sa Gunnar Götborg bland annat.

David Castor bekände att han inte är för islam.

Gunnar Götborg från Missionskyrkan i Hässleholm sa nej till hat och rasism. Foto: Berit Önell

– Men jag är för att varje muslim ska få ge uttryck för sin tro, samtidigt som vi andra kan tala om vad vi tror på. Det är det som är demokrati. Någon gång vill någon byta tro och då får man göra det också, sa han.

Han påminde om att det inte är mer än 150 år sedan många kristna grupper inte fick samlas i Sverige.

– Många tänker att så kommer det aldrig att bli igen. Men nu läser jag åsikter som får mig att tänka att det håller på att hända igen, sa han.

Markus Jensen från Mötesplats Ljungdala förklarade att han i sitt arbete verkar för demokrati, trygghet och delaktighet.

– Jag har själv ingen religionstillhörighet. Det kan andra tycka är hur konstigt som helst. De har en rättighet att tycka, uttrycka sig och vara kritiska, men vi kan aldrig acceptera att någon utsätts för våld på grund av det. Den här gången var det Islamiska kulturcentret som utsattes, sa han.

Berit Önell

Omkring 150 personer var samlade på Stortorget för att markera för trygghet, och religionsfrihet. Foto: Lotta Persson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se