Gruppen-3a-328x120

Nationaldagen firades från morgon till kväll

Nationaldagen firades från morgon till kväll

     Röke Blås spelade traditionsenligt på nationaldagens kväll vid Algustorpssjöns strand. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nationaldagen firades på många platser i Hässleholmsområdet. Redan på förmiddagen tågade musikanterna in i Åparken i Tyringe. På eftermiddagen inbjöd kommunen till firande i Hembygdsparken i Hässleholm. På kvällen spelade Röke Blås traditionsenligt vid Algustorpssjön utanför Röke.

I Tyringe tågade ortens lokala föreningar med spelmän och scouter i spetsen från torget bort till Åparken. Byalagets ordförande Roger Ljungberg hälsade alla välkomna och scouterna hissade fanan. Sedan Skånska kören sjungit några sånger höll doktor Christer Glader högtidstal.

Spelmännen Karl-Otto Johansson och Alf Ljungbecks dragspel höll takten och täten i Tyringes nationaldagståg. Efter spelmännen vandrar högtidstalare Christer Glader; som under många år arbetat som läkare i Tyringe. Foto: Lotta Persson

Lions och Tyringe sparbanksstiftelse delade ut sina respektive ungdomsstipendier inom musik- och kultur och Tyresvingen uppträdde med några danser. Du gamla du fria ljöd över parken som avslutning på firandet innan den mer fria delen tog vid. Scouterna bjöd alla på kaffe och wienerbröd. Barnen roade sig i hoppborgen, ansiktmålningarna var fantasifulla och popcornen uppskattade.

Dylan Johansson var dubbel stipendiemottagare. Här tar han emot det första av dem – från Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelse och huvudmannen Anette Bernstrups hand. Ett Lions klubbs-stipendium följde. Foto: Lotta Persson
Marie Brandt var sångsolist vid Algustorpssjön. Foto: Urban Önell

Röke Blås hade en fullspäckad dag. Orkestern medverkade på eftermiddagen tillsammans med Bjärnums Manskör när nationaldagen firades vid Bjärnums museum.

I Algustorp kunde publiken se musikerna och njuta av tonerna med den spegelblanka sjön som fond. Årets sångsolist var Marie Brandt. Efter cirka en och en halv timmes konsert med blandad repertoar och avbrott för en kort andakt av komminister Agneta Svensson avslutades kvällen med nationalsången och marschen Under blågul fana.

Lotta Persson
Berit Önell

Tyresvingens unga dansare underhöll nationaldagspubliken i Tyringe. Foto: Lotta Persson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se