Gruppen-3a-328x120

Inget kulturhus utan konst – svar till Björn Widmark

Inget kulturhus utan konst – svar till Björn Widmark

INSÄNDARE. Svar till Björn Widmark angående konsthallen.

Jag respekterar mycket av dina åsikter men måste protestera hej vilt mot att ta bort konsthallen.

Ett kulturhus utan konst är inget kulturhus. När kulturhuset byggdes fick vi tre biosalonger, två teater salonger och en utställningshall inte ens en konsthall. Utställningshallen placerades styvmoderligt innanför Turistbyrån med väldigt dåliga öppet tider. Öppet tiderna passade nästan bara för pensionär. Trots detta har vi haft välbesökta utställningar som Pompeji utställningen och Catharinas utställningar med Carin Larsson och Carl Larsson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På konstföreningens utställning i höstas var det cirka 500 besökare bara på vernissagen. Vi hade en förskolegrupp också som livligt diskuterade konsten

Vi fick däremot efter mycket tjat Ateljé Färgaren där skolklasser fick komma till konsthallen och titta på konst, diskutera och sedan gå upp i Färgaren och måla. Under ett år hade kommunen råd till en halvtidstjänst för aktiviteter i Färgaren sen togs tjänsten bort. Många klasser fick uppleva konsten under detta år. Sen fanns under några år en 25 % tjänst till Färgaren och utställningshallen.

Idag används Färgaren av vuxengrupper från studieförbund och barnverksamheten består av aktiviteter på sportlov. Så prioriteras ungdom i kulturhuset. Vid någon av konstföreningens utställningar inbjöd vi skolklasser och fick många fler bokningar än vi kunde klara av

Mitt förslag flytta ner Färgaren i Turistbyråns lokaler. Tillsätt en tjänst som tar emot skolklasser och även har kurser för barn och ungdom i bild. Vi behöver all kreativitet för att utveckla våra varor för kunna konkurrera med andra länder. Jag har upplevt 1000-tals barns och ungdomars glädje över att kunna uttrycka sig i bild eller att tillverkat något eget. Bilden kan ge lika mycket klirr i statskassan som musiken

Låt det bli musikverksamhet i Färgaren som ligger mitt emot musikskolans lokaler och jag vet de använder Färgaren när den är tom .Sen kan Nyfiket användas till andra ungdoms aktiviteter som teater mm

Lycka till jag har kämpat i 25 år för bl a Färgaren och utan resultat, men lyckats samla utflugna ungdomar till en utställning i utställningshallen, vilket var väldigt roligt.

Anna-Stina Purk

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se