Gruppen-3a-328x120

Midsommar i Göingebygden – med sol, vind och ringdans

Midsommar i Göingebygden – med sol, vind och ringdans

Ringdans i dubbla led; Hovdala var välfyllt och publiken internationell. Tyska, danska och engelska hördes bland annat och alla njöt av det traditionella firandet. Små grodorna verkade alla kunna dansa.

Det fanns en hel del midsommarstänger att välja på i Hässleholm med omnejd, men Hovdala var förmodligen den mest välbesökta dansen. Flera busslaster med bland annat tyska nummerskyltar avslöjade att publiken även kom riktigt långväga ifrån. Ringdans i dubbla led och tusentalet människor fyllde yttre borggården.

Hovdala vänner; sällskapet som står bakom midsommarfirandet på Hovdala, fr v: Gunilla och Tage Steen, Stig och Karin Åkesson, Ingemar och Mai Rydén, Krister och Kiki Persson, Lars och Gun Åberg.

Solen strålade och en frisk vind fick Hovdala vänner att ta i lite extra. Men prick klockan 13.22 restes den stiliga midsommarstången. Snabbt bildades dubbla ringar och dansen inleddes med små grodorna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Dansen pausades och avslutades en knapp halvtimme senare, lika energiskt, med en dubbel ”raket”. Prästens lilla kråka hade bland annat slunkit ner i diket in emellan. Med andra ord dansades många av de välkända klassikerna i snapphaneborgen.

Dagens tre spelmän lovade publiken att alla danssugna skulle få en ny chans om en timme. Många trevliga picknickar, tårtor och bakelser kom nu istället fram på filtarna som breddes ut i gräset och i vallgraven.

Några av dagens ringdansande och de tre spelmännen på Hovdala; från vänster Sofia Östling, söta Villemo och Nils-Erik med pappa Mattias Lundgren (dragspel), Mats Olsson (fiol) och Thomas Tellving (gitarr och fiol). De vackra folkdräkterna förgyllde dagen och gladde inte minst de utländska besökarna; just dessa är från Nås i Dalarna.
Gunilla Steen, medlem i Hovdala vänner och initiativtagaren till midsommarfirandet på Hovdala, var nöjd med årets uppslutning. 
-Vilken fantastisk tur med vädret. Det kunde inte vara bättre – toppen! utbrister slottschef Jens Olsson.

Gunilla Steen, medlem i Hovdala vänner och initiativtagaren till midsommarfirandet på Hovdala, var väldigt nöjd med årets uppslutning. Från starten 2003 har arrangemanget varit uppskattat och stadigt växt.

– Det är så roligt att det kommer så många hit. Men så är ju Hovdala också så fantastiskt fint, ler midsommargeneralen Gunilla Steen.

– Härligt och väldig tur att vädret ändå blev så bra, summerar Jens Olsson; en lika nöjd slottschef.

I Åparken i Tyringe samlades runt 150 personer. SPF i samarbete med Tyringe Byalag stod bakom midsommarfirandet och bjöd alla på fika med nybakade vaniljkrämsfyllda snurror när dansandet mattats av. Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson spelade och underhöll publiken med traditionella midsommarsånger på sina dragspel.

Text och foto: Lotta Persson

Alf Ljungbeck, till vänster, och Karl-Otto Johansson underhöll Åparkspubliken i Tyringe med dragspelsmusik.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se