Gruppen-3a-328x120

Utredningen om moskébranden nedlagd

Utredningen om moskébranden nedlagd

Det går inte att binda någon gärningsman vid mordbranden som totalförstörde moskén på Finjagatan. Nu har åklagaren beslutat lägga ner förundersökningen . Foto: Berit Önell

Polisutredningen om mordbranden mot Islamiska kulturcentrets moské på Finjagatan i Hässleholm har lagts ned på grund av att ingen gärningsman kunde bindas till brottet.

– Vi har hört en person som misstänkt efter uppgifter som företrädare för moskén lämnade, men det fanns inte tillräcklig bevisning, förklarar polisens utredare Lena Peterson.

Branden i moskén på bottenvåningen i flerfamiljshuset hade ett snabbt förlopp. Foto: Urban Önell

Branden på lördagskvällen den 19 maj hade ett snabbt förlopp och totalförstörde lokalerna som moskén hyrde i bottenvåningen på ett flerfamiljshus. Flera av lägenheterna fick rök- och sotskador. Ingen människa skadades, men en katt fördes till djursjukhuset med lindriga rökskador.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det stod tidigt klart att branden var anlagd på två olika ställen i lokalen och att brännbar vätska troligen använts för att få fart på elden.

Polisen rubricerade brottet som grov mordbrand och utredde det som ett misstänkt hatbrott.

Flera företrädare för moskén lämnade uppgifter till polisen om att de strax före branden sett två personer som de tidigare tagit på bar gärning vid en stöld i moskén. De ska ha uppehållit sig nära lokalen.

Lena Petersson förklarar att hon inte kan berätta om det är någon av dessa personer som varit hörd som misstänkt, men bekräftar alltså att uppgifterna kommer från personer i moskén.

Det är många vittnen som har lämnat information till polisen i ärendet. Uppgifterna har handlat om flera olika möjliga motiv till mordbranden. Bland annat riktades uppmärksamheten mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som hade torgmöte i Hässleholm samma dag som branden utbröt.

-Jag har fått in uppgifter om både det och lite annat, men ingen konkret bevisning. Vi kom ingenstans, säger Lena Petersson.

Hon är ändå tacksam att så många ställt upp och försökt hjälpa till genom att lämna uppgifter.

-Jag har hållit 32 förhör, knackat dörr i området runt omkring moskén och lagt lappar i brevlådorna med uppmaning till boende som inte är hemma att höra av sig, berättar hon.

Den tekniska undersökningen visade inte någonting som ledde utredningen framåt. Uppgifterna om det krossade fönstret och en öppen dörr har också utretts.

-Det fanns naturliga förklaringar, säger Lena Petersson.

Åklagaren Eva Norberg beslöt redan den 23 juni att lägga ned förundersökningen.

Hon skriver i beslutet att förundersökningen läggs ner på grund av att det inte längre finns anledning att fullfölja den och att det på det utredningsmaterial som föreligger inte går att visa att den eller de som varit misstänkta har utfört brottet.

Eva Norberg har semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Berit Önell

Läs om stölden och stöldförsöket i moskén

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se