torsjö live vers2

Stölden i moskén kan klaras upp

Stölden i moskén kan klaras upp

Stölden och stöldförsöket i Islamiska kulturcentrets moské i Hässleholm i mars kan klaras upp.

– Det finns personer som kommer att bli misstänkta för det här, säger Olof Göransson vid Hässleholmspolisen.

Personerna misstänks också för flera andra brott.

Tack vare att en av moskémedlemmarna lyckades filma de misstänkta personerna genom fönstret anser polisen nu att stölden och stöldförsöket i mars kan klaras upp.

Moskén på Finjagatan utsattes för ett stöldförsök den 14 mars då två personer trängde sig in i lokalerna och försökte rycka loss kollektlådan. Moskémedlemmar filmade de misstänkta genom fönstret och även bilen de färdades i och dess registreringsnummer dokumenterades.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den 19 mars kom förövarna tillbaka och fick med hjälp av en kofot med sig lådan med kontanter. Dessutom kom de över några andra saker, bland annat kött ur frysen, en dator, en matta och en handdammsugare, sammanlagt värt 3 800 kronor.

Företrädare för Islamiska kulturcentret upplevde händelserna som hotfulla och var rädda att det skulle hända något mer och en del oroade sig för att någon skulle försöka bränna ner moskén – vilket ju var vad som hände den 19 maj. Moskémedlemmar observerade samma personer nära moskén strax före branden och trodde därför att de var inblandade. Utredningen om branden har nu lagts ner.

Olof Göransson vet inte om de aktuella personerna förhörts om branden, men säger att utredarna haft tillgång till alla uppgifter om stölden. Enligt Lena Petersson som arbetade med utredningen av moskébranden var en person delgiven misstanke för grov mordbrand med anledning av uppgifter som lämnats av moskémedlemmar. Bevisen var dock inte tillräckliga.

När det gäller stölden är däremot bevisläget gott. Filmen är en viktig anledning till det.

– Det är jättebra att vi har den, säger Olof Göransson.

Utredningen har dock inte kommit så långt ännu. Ingen misstänkt har gripits eller förhörts.

Hade det inte varit bra att agera snabbt, innan de misstänkta hinner städa bort bevis?

– I det här läget fanns det inget att städa bort. Vi hade inte möjlighet att göra husrannsakan i närtid, säger Olof Göransson.

Varför kan han inte svara på.

– Allmänt sett kan det bero på många olika omständigheter. Bland annat har de som begår den här typen av brott ofta inte en fast bostad, säger han.

Han förklarar att brott av det här slaget, ”småstölder” sett till värdet av det stulna, sällan leder till frihetsberövanden. Därför tar utredningarna ofta lång tid.

– Vi måste ta ärenden med frihetsberövade först och även unga lagöverträdare, säger Olof Göransson.

Han kan inte säga hur lång tid det kommer att ta innan utredningen är klar.

– Det beror på vår möjlighet att hinna, säger han och räknar in både arbetsbelastningen och den tunnare bemanningen sommartid.

Berit Önell

Läs artikeln om att åklagaren lagt ner förundersökningen om grov mordbrand

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se