torsjö live vers2

Olagligt nät dödsfälla för fågelungar – Ansvariga skyller på varandra

Olagligt nät dödsfälla för fågelungar – Ansvariga skyller på varandra

En instängd duvunge sitter kvar innanför nätet i perrongtaket.

Nätet i taket ovanför busstationen vid Hässleholms resecentrum skulle hålla fåglar borta, men det sattes upp när duvorna redan byggt bon. Fåglarna blev instängda. Många har reagerat på duvungarnas skrik och sett instängda fåglar i panik flyga mot nätet. Men varken Skånetrafiken eller Jernhusen har agerat, trots att det gått en vecka sedan de fick kännedom om fåglarnas belägenhet.

Enligt Per Levenskog, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, kan det vara jaktbrott att fånga fåglar i nät och artskyddsbrott att störa häckningen. Han söker nu de ansvariga för att uppmana dem att så snabbt som möjligt vidta åtgärder, annars blir det ett krav genom föreläggande.

Nätet är uppsatt under taket för att hindra fåglarna från att bygga bo där.

När de första larmen om fåglarnas belägenhet kom i förra veckan lovade Skånetrafiken, enligt tidningen Norra Skåne, att vidta åtgärder.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Sedan har dagarna gått utan att något hänt. Vittnen befarar att fågelungar dött när föräldrarna antingen inte tagit sig ut för att hämta mat eller lyckats komma ut genom ett litet hål i nätet och sedan inte kunnat återvända.

– På lördagen hördes fortfarande ungar som skrek, på söndagen var det helt tyst, berättar en person som anmält saken till olika instanser och varit på plats flera gånger för att följa utvecklingen.

Skånetrafiken svarade i helgen på en fråga via Facebook att kontakt hade tagits med Jernhusen vars drifttekniker skulle undersöka saken.

På söndagskvällen klippte någon upp ett större hål i nätet. Det var dock inte personal från Skånetrafiken, Jernhusen eller Trafikverket som bör vara ansvariga.

När Per Levenskog på länsstyrelsen på måndagen fått information om fåglarna försökte han nå fastighetsägaren Jernhusen och åkte sedan, efter arbetstid, till Hässleholms resecentrum. Han såg då innanför nätet en ensam duvunge som kunde flyga.

– Föräldrarna måste ha matat den genom nätet, annars hade den inte levt, säger han.

Några döda fågelungar kunde han inte se.

– I värsta fall kan ett nät fungera som en ryscha där fåglarna kommer in, men inte ut. Det viktiga nu är att få ut fågeln och sedan täta hålen i nätet, förklarar han.

De instängda duvorna flög i panik mot nätet under en hel vecka utan att ansvariga ingrep, trots flera anmälningar.
En del av fåglarna kunde ta sig ut från fångstnätet vid stationen efter att privatpersoner klippt hål i nätet.

Han säger att nätuppsättningen tenderar att vara både jaktbrott och artskyddsbrott. Att fånga eller stänga in vilda fåglar kan leda till åtal för jaktbrott. Att skada, döda eller störa häckningen kan dessutom innebära artskyddsbrott.

– Det är klart att det är olagligt, men jag vet inte ännu om vi kommer att lämna en åtalsanmälan. Det är i vilket fall väldigt olämpligt att försöka få bort fåglarna just under häckningstiden och den här åtgärden är kass som fångstanordning, säger Per Levenskog.

Han förklarar att det skulle kunna vara tillåtet att sätta upp ett nät för att hindra fåglarna från att bosätta sig under taket – om det görs utom häckningstid och det är ett helt slutet nät.

– Det här är klantigt gjort, säger han.

Han hoppas att de ansvariga nu vidtar åtgärder godvilligt.

– Jag försöker komma i kontakt med dem så fort som möjligt. De får reda ut det de ställt till med, säger han.

Om de ansvariga inte gör något kan det bli ett föreläggande från länsstyrelsen för att tvinga fram åtgärder.

Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen, säger att det är Skånetrafiken som satt upp nätet och att ansvaret borde ligga där.

– Det är väldigt olyckligt. Obehagligt, säger hon.

Jernhusen är enbart fastighetsägare till stationsbyggnaderna. Trafikverket äger perrongerna. Men frågan är vems taken är.

– Det är inte våra tak över perrongerna utan Skånetrafikens. Vår förvaltare samverkar med Skånetrafiken och har tagit upp det här, säger Cecilia Granath.

Men på Skånetrafiken säger Magnus Wikforss, affärsområdeschef för busstrafiken, att även taken är Jernhusens, men att man samarbetar.

– Det var så nedskitat på perrongen på grund av fåglarna, så folk kunde inte sitta på bänkarna. Därför ville vi sätta upp nät, förklarar han.

Magnus Wikforss kände dock inte till att nät var uppsatt. Han lovar att under morgondagen ta reda på hur det ligger till och återkomma till Frilagt.

Han vill inte uttala sig om att nätet kan vara olagligt och att det kan bli tal om föreläggande från länsstyrelsen om det inte åtgärdas snabbt.

Frilagt har också sökt Trafikverket.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se