torsjö live

Kommunens möte om salafism bokas inte förrän i augusti

Kommunens möte om salafism bokas inte förrän i augusti

Kommunalråden Lars Johnsson (M) och Robin Gustavsson (KD) ville så fort som möjligt ha ett möte om den extrema salafistiska islam som växer i Hässleholm, liksom i hela landet. Men det går inte att boka någon tid förrän efter semestrarna.

– Jag har pratat med Robin Gustavsson senast idag och vi är överens om att eftersom så många tjänstemän är på semester nu får det anstå tills i augusti. Men vi ska prata om det så snart vi organisatoriskt återgått till det normala, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Lotta Persson

Lars Johnsson anser i första hand att ansvariga från socialtjänsten, barn- och utbildningsförvaltningen och kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt ska vara med på mötet. Han vill också träffa polisen och kanske även bjuda in terrorforskaren Magnus Ranstorp, en av forskarna bakom rapporten om den växande salafismen som släpptes för en vecka sedan.

– Kanske får vi dela upp det på två möten, säger Lars Johnsson.

Kommunen har haft lokala möten med polisen två gånger per år där frågor av det här slaget också kan tas upp. Efter kommunens skrivelse om behovet av högre polisbemanning i Hässleholm i våras blev det bestämt att antalet möten ska öka. Men det möte som skulle ha hållits före semestrarna hanns inte med.

– Det är polisen som inte hunnit med. De skulle återkoppla till oss, men vi fick då beskedet att de inte hunnit med. Det speglar väl polisens arbetssituation, säger Lars Johnsson.

Han har förståelse för att polisen måste prioritera grova våldsbrott som skjutningarna i Malmö, men skulle fortfarande önska fler poliser i Hässleholm och dubbelt så många möten, minst två gånger per termin.

Med flera möten tror han att kommunen skulle få mer information från polisen och kanske hade salafismen då också tagits upp.

Nu fick ansvariga på kommunen via forskningsrapporten och mediarapporteringen kännedom om slutna Hässleholmsmiljöer med egna rättsprocesser och övervakning av kvinnor för att de inte ska ”synda och närma sig det svenska samhället”. Polis i Hässleholm hade informerat forskarna om detta, liksom om att flera personer från Hässleholm stoppats när de varit på väg att resa till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgrupper.

– Polisen borde kunna delge oss också det som de berättat för forskarna, säger Lars Johnsson.

Forskningsrapportens uppgifter om Hässleholm kom dock till största delen från Frilagts granskning av Ljusets moské, hatet mot shiamuslimer på dess Facebooksidor och kopplingarna till imamen som dömdes för mordförsök efter att ha kört på och misshandlat en shiamuslimsk man i Hässleholm och till den tidigare Vittsjöbo som frikändes från terrorbrott efter mordbranden i en shiamuslimsk moské i Malmö, men enligt domen bevisats vara IS-sympatisör och enligt Säpo fortsatt en säkerhetsrisk.

Frilagt har sökt Hässleholmspolisen för en kommentar, men ingen kan eller vill uttala sig. Magnus Vendler som vikarierar för lokalpolisområdeschef Pär Cederholm, hänvisar till honom.

– Pär Cederholm vill att vi ska hänvisa till honom. Han har varit med i diskussionen från början, det har egentligen ingen annan. Han kan svara på frågorna när han kommer tillbaka om tre veckor, säger Magnus Vendler.

Han förklarar också att det inte är den lokala polisen utan Säkerhetspolisen som utreder och följer upp ärenden med personer som rest för att strida med IS eller liknande.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se