torsjö live vers2

Välfylld allsångspremiär i Åparken

Välfylld allsångspremiär i Åparken

Lena Pålsson, tidigare sångerska i Wizex, var ett av dragplåstren som drog en stor publik till allsångspremiären i Åparken i Tyringe.

Omkring 500 personer sjöng allsång och roades av artisterna på Tyringescenen. Lena Pålsson och Robban Sjöstrand var torsdagskvällens mest namnkunniga. John Isberg bjöd publiken på ett spexigt återseende medan Pether Nilsson och Edward C Johansson gjorde scendebut. Premiär var det också för artisternas nya scengolv. Den 26:e allsångssäsongen är igång.

En sprudlande Elisabeth Wrambjer och dottern Karin och ett blandat artistuppträdanden mötte allsångspubliken.

– Nu mina kära vänner är det sommar och då ska vi ha allsång, trivas och ha det bra, välkomnade Elisabeth Wrambjer alla till Åparken.

– Det fanns de som trodde jag skulle sluta efter 25 år – men tjo vad de bedrog sig! utbrast en lycklig Elisabeth Wrambjer från nya scengolvet när första sången inlett tjugosjätte allsångssäsongen i Åparken. Hennes energi räckte dessutom till lite spontandans framför scenen när hennes artister satte spritt i också hennes ben.

Redan tidigt hade publik bänkat sig. Tidigast var förmodligen Anette Jarlsson och Ingela Aronsson som dessutom varit med under minst 20 år. Och alltid på samma plats – på andra raden mitt för scenen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi tar tåget från Perstorp 15.01 och har med oss lite gott att äta. Ibland har vi med oss en tidning – men den hinner vi aldrig läsa, tiden fram till klockan 19 går jättefort, skrattar de båda innan kvällens föreställning ska börja.

– Vi har hållit på i så många år att vi inte vet hur man ska sluta så nu är vi här igen – sedan får vi se vad som händer nästa år, förklarade Elisabeth Wrambjer med glimten i ögat från Åparksscenen när hon och Karin just kickat igång kvällen.

Som vanligt är premiärprogrammet en mix av både kända och lite mindre kända artister.

Lena Pålsson och Robban Sjöstedt behövde inte någon längre presentation. De har spelat och sjungit ihop i fem år. Lena startade redan som fyraåring i pappas dansband borta i Blekinge, men på riktigt startade karriären med jobbet som sångerska i Wizex i början på 80-talet. 15 år blev det.

– Det var nervöst att ta över efter Kicki (Danielsson). Hon var ju min stora idol. Men publiken verkade gilla mig, log Lena åt minnet under genrepet.

Allsångspubliken gillade verkligen dem båda och Robbans fina sångröst födde som vanligt kommentarer i publiken om likheten med Tom Jones röstresurser.

Anette Jarlsson och Ingela Aronsson var de första att ta plats i publiken. De är stambesökare i Åparken och har varit på plats under minst 20 allsångsår.

På sin keyboard kompade han dessutom flera av de andra artisterna under kvällen.

Förutom egna hits sjöng Lena också lite av Lill-Babs låtar; som en hyllning.

– Alla generationer borde få ha en egen Lill-Babs; den värmen och glädjen, menade Lena från scenen.

Pether Nilsson har spelat i lokala dansband sedan 80-talet men började för några år sedan att sjunga country och uppträda som soloartist. Vilket också Tyringepubliken uppskattade.

– Det är egentligen bara en hobby och jag gör detta för att jag tycker det är roligt. Jag har fått bra respons och har spelat in lite låtar i studio som jag lägger ut på Youtube, berättade Pether Nilsson ödmjukt i mellansnacket.

Edward C Johansson charmade publiken med sin gitarr och skönsång. Robert Sjöstrand ackompanjerade på keyboard.

Kvällens andra nykomling, Edward C Nilsson, har också han en stor scenvana i bagaget. Hemma i Laholm har han haft ett eget band och han är just hemkommen från Nashville i USA där han uppträtt solo. Ett planerat besök på en välkänd countryfestival utvecklade sig till att Edward själv stod på scenen i två dagar. Och han är önskad tillbaka till det stora landet i väst.

Hans mjuka röst och fina sång till gitarren charmade Tyringepubliken som tackade även honom med ljudliga applåder. Både country och rock’n’roll fick publiken smaka på.

Applåder drog också den komiske artisten John Isberg ner med sina tre spexiga nummer. Uppklädning och smink till Fat Mammy Brown avgjorde att det fick bli först i raden. Efter det imponerade veteranen John med kupletten Löjtnantshjärta där han sjöng både den manliga och kvinnliga stämman med bravur. Ros-Marie Gren ackompanjerade numren på dragspel.

Ska du hänga med på gammaldans? John Isberg roade med sina sångkupletter. Ros-Marie Gren ackompanjerade på dragspel.
Kerstin Nilsson och Sven-Olof Svensson, från Malmö, hade kört från Kalmar på morgonen och stannade på hemvägen till i Tyringe för allsångspremiären. -Det är tredje gången här och andra gången vi ser Lena och Robban. En trevlig slump, berättade paret. För Kerstin är Tyringe lite som ett andra hem. Hon är född här och har gått i skolan här. och sedan på Högre allmänna läroverket i Hässleholm.

Avslutningsnumret Ska du hänga med på gammaldans framförde han i en spektakulär klädsel och med en röstresurs som väl kunde platsat på en opera. Att John är drygt 85 år och har så mycket kraft i röst och kropp imponerade stort.

Den beskrivningen gäller också energiknippet Elisabeth Wrambjer. I omisskännlig stil genomförde hon och dottern Karin premiärkvällen.

– Jag är så glad att vara tillbaka och jag är så stolt över alla mina duktiga artister och att få lansera mina fynd och nyheter, log Elisabeth med hela sig.

Hon passade också på att tacka Pether Nilsson lite extra från scenen – för bygget av det nya artistgolv de alla stod på och som Åparksscenen måste kompletteras med inför allsångskvällarna.

– Han har byggt alltihopa och inte tagit en krona, hoho – vilken karl!, summerade Elisabeth på sitt spontana sätt den generösa insatsen.

Innan artisternas gemensamma slutnummer passade hon såklart också på att puffa för nästa veckas allsång. Välkända Elisa är den andra Åparksvällens affischnamn. Torsdagen den 27 juli avslutas årets säsong med den fjärde allsångskvällen.

Text och foto: Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se