torsjö live vers2

KD-politiker från Hässleholm misshandlad av nazister i Almedalen

KD-politiker från Hässleholm misshandlad av nazister i Almedalen

Nenna Zithrine, KD-politiker och hbtq-aktivist från Hässleholm, har armen i gips efter att ha blivit misshandlad av NMR-företrädare i Almedalen.

KD-politikern och hbtq-aktivisten Nenna Zithrine, 36, från Hässleholm har armen i gips och en blodsutgjutelse över ögat efter mötet med nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen på Almedalsveckan. Hon berättar hur hon och hennes vänner ville markera verbalt mot nazismen och möttes av våld.

– De var 12-15 personer som omringade mig och tryckte upp mig mot en lyktstolpe. De slog mig och drog två fingrar ur led, berättar hon.

Strax därefter blev en av hennes vänner tacklad bakifrån så att hon föll och slog bakhuvudet i kullerstensgatan.

– Jag mår inte riktigt bra nu, men de ska aldrig få tysta mig, säger Nenna Zithrine på telefon till Frilagt sent på fredagskvällen då hon är på väg från mingelfelsten efter KD:s dag i Almedalen.

Misshandeln inträffade vid 21-tiden på onsdagskvällen. Sedan dess har ytterligare en kvinna, som företräder Vänskapsförbundet Sverige-Israel, polisanmält att hon utsatts för misshandel av medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen. Polisen betraktar händelserna som hatbrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På torsdagen fick Nenna Zithrine både poliseskort och hjälp av föreningen KRIS (Kriminellas revansch i samhället) när hon skulle gå förbi NMR:s tält eftersom personer därifrån hade följt efter henne. Hon har nu kompletterat sin polisanmälan med olaga förföljelse.

Trots allt som hänt tänker hon inte avbryta sin vistelse på Gotland.

– Jag är aktiv kristen och hbtq-aktivist, då håller man inte tyst, säger hon.

Har fått mycket stöd

Hon har också fått mycket stöd efter att misshandeln uppmärksammats i media.

– Jag har fått mycket kärlek och omtanke. Det känns skönt. ”Du är så modig”, säger alla. Jag har ju blivit rikskändis, säger hon.

Hon berättar att poliser och vakter nu vet vem hon är och har koll på henne så att hon ska känna sig trygg i Visby.

På torsdagen var hon med i mångfaldsparaden och på kvällen fick hon VIP-band på ett av Visbys bättre inneställen.

– Jag har aldrig haft så roligt, jag dansade till långt in på natten, säger hon.

En greps på bar gärning

Hennes arm är gipsad på grund av att fingrarna varit ur led.

– Jag är inte säker på att de gjorde det medvetet. De slog mot händerna och underarmarna. Jag fattade inte att fingrarna var ur led förrän de sopade min kompis i backen. Jag hade nog en adrenalinkick, förklarar hon.

Vid det laget hade polisen kommit till platsen och kunde gripa en NMR-medlem på bar gärning som misstänkt för misshandeln av den andra kvinnan.

– Då satte jag mig ned och lyckades dra ett finger rätt, berättar Nenna Zithrine.

Dramat började med att hon och hennes vänner hämtade regnbågsflaggan för att markera mot NMR.

– De kallade oss homolobby och pedofiler. Vi skrek ”Inga nazister på våra gator” och att alla har samma rättigheter. Sedan stal de vår flagga, berättar hon.

Aktiv i KD:s hbtq-nätverk

Nenna Zithrine har under många år varit aktiv i Kristdemokraterna i Hässleholm, men av privata skäl valt att inte kandidera till kommunfullmäktige i höstens val. Hon är nu mest aktiv i lokalavdelningen i Kristianstad och i partiets nationella hbtq-nätverk Öppna Kristdemokrater.

På fredagen gick Öppna Kristdemokrater ut med ett pressmeddelande med anledning av misshandeln i Almedalen.

– Vi vägrar att låta oss tystas av de nazister som hotar vår frihet och demokrati. Öppna kristdemokrter kommer att fortsätta gå i prideparader, skriva artiklar och delta i debatter. Vi kommer outtröttligt att stå upp för hbtq-personers rättigheter att älska den de vill, skriver talespersonen Rasmus Ericsson bland annat.

Vill köra ut NMR

Nenna Zithrine tycker att polisen nu borde köra ut NMR från Almedalen.

– De utnyttjar demokratiska vägar för att kunna använda hot och våld. Jag är en känd hbtq-aktivist och de var väl förbannade för att de inte kunde tysta mig, säger hon.

Hon anser inte att hon och hennes vänner provocerade NMR-gruppen.

– Vi ropade bara, vi rörde inte dem. Vi använde inte våld och det ska inte de heller göra. Vi följer grundlagen, det gör inte de. De vill avskaffa demokratin, enligt deras egen hemsida. Sådana människor måste man markera mot, säger hon.

Hon ser det som särskilt allvarligt att detta sker på Almedalsveckan.

– Almedalen ska vara till för samtal om demokrati, mänskliga rättigheter och politik, för att föra samhället framåt i demokratisk form. Jag tycker inte att sådana organisationer som vill avskaffa demokrati och mänskliga rättigheter ska vara välkomna hit, säger hon.

Hon är kritisk mot polisens beslut att tillåta NMR:s deltagande i Almedalsveckan.

– Men det beslutet kan vi leva med. När det väl gällde gjorde polisen ett fantastiskt jobb. Nu tycker jag att polisen borde köra bort NMR. De har förbrukat sin rätt, de fick vara här under förutsättning att de inte störde ordningen – och det är ju ingen ordning, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se