Gruppen-3a-328x120

Ideella krafter välkomnar 80 000 besökare till Hästveda marknad

Ideella krafter välkomnar 80 000 besökare till Hästveda marknad

På onsdag och torsdag är det dags för Hästveda marknad igen och byn förväntas växa från 1 600 personer till 80 000. Bilden är från förra året. Foto: Lotta Persson

80 000 besökare beräknas invadera Hästveda under årets marknadsdagar, 11-12 juli. Sett till antalet besökare är det Hässleholms kommuns största evenemang som framför allt lockar många barnfamiljer.

När Hästveda marknad var som störst kom uppemot 100 000 personer. Hur klarar en ort med 1 600 invånare att år efter år ta emot så många? Svaret stavas god planering, men också 150 medarbetare som arbetar mer eller mindre ideellt. Bara för att parkeringen av alla bilar ska fungera krävs 30 personer.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Under måndagen samlades representanter för marknadsrådet till en kick-off i den före detta järnvägsstationen, som tagits över av restaurang Lokmästaren.

Marknadsrådets ordförande Agne Nilsson berättar att marknaden i första hand anordnas av Hästveda IF och Hästveda brottningsklubb. De tog över ansvaret från kommunen i början av 80-talet. Till sin hjälp har de kallat in andra föreningar, bland andra Pistolskytteklubben och Folkraceklubben. Marknaden har dock gamla anor som sträcker sig nästan 150 år tillbaka i tiden.

För att Hästveda marknad ska fungera krävs 150 personer som jobbar intensivt för att hålla i alla trådar. Här är några av dem samlade på bild.
De bägge marknadsgeneralerna Kim Olsen (till vänster) och Agne Nilsson är tacksamma för all hjälp de får av sina medarbetare för att ro arrangemanget i hamn. Under kick-offen avtackades Eva Claesson för sina 30 år i informationsdisken.

På plats under kick-offen fanns även representanter för kommunen, och andra myndigheter som behöver vara på plats för att att allt ska fungera smidigt och så att lagar och förordningar upprätthålls. Polisen kommer att se till att trafiken flyter på. De kommer givetvis att ingripa om så krävs.

– Vi räknar dock inte med några allvarliga ordningsstörningar, säger Veronica Gustafsson, kommunpolis i Hässleholm. Det är en uppfattning som utgår ifrån erfarenheter från tidigare år.

Uppemot 500 företagare uppdelade på uppemot 900 marknadsstånd kommer att vara på plats. Kläder, leksaker och brända mandlar är vanligt förekommande varor hos försäljarna. Värt att påtala är att djurmarknaden med kaniner, marsvin, höns och hästar är Skånes största.

Kajsa Wahlberg-Jansson från distriktsveterinärerna i Kristianstad kommer att se till att djurskyddet och smittskyddet upprätthålls. Det kan handla om så enkla saker som att se till att djuren har möjlighet att vistas i skuggan och har tillräckligt med vatten att dricka. Miljökontoret kommer på liknande sätt ha koll på alla försäljare av livsmedel.

Marknaden handlar inte bara om försäljning. För den musikintresserade finns möjlighet att lyssna till Prebens pågar som spelar på onsdagskvällen, för barnen lockar antagligen det rejält tilltagna tivolit.

Inget evenemang i Hässleholms kommun slår Hästveda marknad i antal besökare.

Det mesta är sig likt sedan föregående år. En nyhet som slagit väl ut är att marknaden numera börjat nyttja sociala medier, både Facebook och Instagram. Årets tävlingskoncept är nytt. Det gäller att skapa ett ord med hjälp av fem bokstäver som är utplacerade på marknadsområdet. Två pristagare, som vinner 3000 kronor vardera, kommer att utses.

En som ser fram emot att besöka marknaden för första gången är kommunens nytillträdde tillväxtchef Stefan Larsson. I dagsläget är det dock oklart vilken typ av affärer han kommer att genomföra.

– Vi får se om det blir en häst eller ett marsvin jag köper, säger han skämtsamt, men kan samtidigt bekräfta att tillväxtavdelningen sponsrar marknaden med ett bidrag på 40 000 kronor.

Föreningarna som står för allt arbete bakom arrangemanget hoppas kunna dela på ett beräknat överskott på 350 000 kronor.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se