Gruppen-3a-328x120

Tillfällig omsorgschef för 900 kronor i timmen

Tillfällig omsorgschef för 900 kronor i timmen

Kommunen har beslutat att anlita en tillfällig omsorgschef på konsultbasis till en kostnad av drygt 900 kronor i timmen i väntan på en efterträdare till Annika Andersson som i dagarna slutar sin tjänst.

Konsulten Eva Liljekvist Borg får en så kallad intermittentanställning under tiden 1 augusti – 30 november. Om hon arbetar heltid innebär det en lön på 146 000 kronor i månaden, totalt 584 000 kronor. Annika Andersson har haft 68 600 kronor i månaden.

– Det är inte säkert att det blir heltid, säger personalchef Marie Söderqvist.

Ansökningstiden för den ordinarie tjänsten har redan gått ut och det finns sex sökande.

Omsorgschef Annika Andersson slutar i Hässleholms kommun och ersätts tillfälligt av konsulten Eva Liljekvist Borg. Foto: Berit Önell

Marie Söderqvist säger att det idag är vanligt att anlita en tillfällig chef genom förenklad direktupphandling. Hässleholms kommun har dock bara gjort det en gång tidigare. Det var 2015 då ny socialchef skulle tillsättas. Konsulten var även då Eva Liljekvist Borg från Ludvigsborg med handelsbolaget GEB Gebories.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Omsorgen är en stor förvaltning och det är ett omfattande uppdrag, så vi ville ha någon erfaren. Det är också svårt att ta någon ur organisationen, som i sin tur måste ersättas, säger Marie Söderqvist.

Det finns dock personer i organisationen som kan gå in när omsorgschefen är ledig. Under Annika Anderssons semester vikarierar Lotta Tyrberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, på tjänsten.

Förfrågan gick till två konsulter, men Eva Liljekvist Borg var den enda som lämnade anbud.

Marie Söderqvist betonar att konsultarvodet på 730 kronor i timmen plus moms, totalt 912,50 i timmen, inte kan jämföras med lön för en anställd.

– Konsulten betalar själv sociala avgifter, resor och omkostnader. Dessutom kan hon jobba så mycket som det behövs, säger hon.

Hon beräknar att cirka 40 procent av kostnaden går bort.

– Det blir säkert något dyrare, men det behöver alltså inte bli heltid, säger hon.

Det finns dock inte någon uppskattning av hur många timmar det kan bli.

– Det finns saker som kan vila tills den ordinarie förvaltningschefen kommer, men det tar vi vid introduktionen, det är svårt att säga idag, säger Marie Söderqvist.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Lotta Persson

Kommunstyrelsens arbetsutskott fattade beslut om konsultavtalet vid ett extrainsatt sammanträde den 20 juni.

– Vi tyckte att det var en bra lösning. Det var på rekommendation av personalchefen och i samråd med nuvarande chef. På det här sättet kan de andra i personalen jobba vidare på sina tjänster. Det skapar minst oro i organisationen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Även han har föhoppningen att det inte ska bli så mycket som heltid.

– Det är personalchefens bedömning, men konsulten ska inte göra vissa saker, exempelvis hålla medarbetarsamtal och driva utvecklingsprojekt, säger han.

– Dessutom har hon arbetat i kommunen tidigare med väldigt gott resultat.

Kommunen har möjlighet att förlänga Eva Liljekvist Borgs kontrakt med tre månader, annars upphör det den 30 november utan uppsägning.

Marie Söderqvist berättar att beslut om tillsättning av ny ordinarie omsorgschef tidigast kan komma i mitten eller slutet av augusti.

De som sökt är Lena W-Ericsson, Sölvesborg, Cecilia Svensson, Malmö, Lars Lindell, Kalmar, P-O Olsson, Skövde, Helen Persson, Sjuntorp, och Nelly Svensson, Broby.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se