Gruppen-3a-328x120

Överklagar domen för mordbranden i p-garaget

Överklagar domen för mordbranden i p-garaget

Den 27-årige man som dömts till tre och ett halvt års fängelse för mordbranden i parkeringsgaraget på Norra Station överklagar domen. Han hävdar genom sin advokat Torgny Dahlberg att det inte finns tillräcklig bevisning för att han anlagt branden utan bara att han och den medåtalade var på platsen i samband med att branden uppstod och att den var anlagd.

Den del av garaget där de utbrända bilarna stod fick svåra skador. Enligt förundersökningen orsakade branden skador för totalt minst 14 miljoner kronor. Foto ur förundersökningen

27-åringen vill i första hand bli frikänd, i andra hand att hovrätten ger honom ett kortare fängelsestraff. Han vill också slippa skadeståndet på 10,4 miljoner kronor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Han har hela tiden nekat till brott, men erkänt att han befann sig där han brutit sig in i och övernattat i en av de bilar där branden tros ha startat. Han har sagt att han gått iväg för att kissa i en annan del av garaget och att 33-åringen befann sig närmast den plats där branden uppstod.

33-åringens version är att han såg 27-åringen anlägga branden i baksätet på bilen med hjälp av brännbar vätskas som ska ha stulits i en trädgård i närheten. Torgny Dahlberg påpekar att 33-åringen ljugit om en mängd förhållanden i ärendet.

-Tingsrätten har gjort en kvalificerad gissning om att han är gärningsman, baserat på tveksamma resonemang om den medtilltalades trovärdighet, skriver Torgny Dahlberg.

Han anser att det inte är bevisat vem av de båda som anlagt branden och ifrågasätter också bevisvärdet av den video som visar att 27-åringen försöker tända eld på en elkabel vid ett annat tillfälle.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se