Gruppen-3a-328x120

Oskyldigt frihetsberövad får högre ersättning än begärt

Oskyldigt frihetsberövad får högre ersättning än begärt

Den då 19-årige mannen satt frihetsberövad i tre månader som misstänkt för försök till mord vid skjutningen i Hembygdsparken i Hässleholm förra sommaren. Nu får han närmare 116 000 kronor av Justitiekanslern i ersättning för lidande, trots att han bara begärde 85 000 kronor.

Skjutningen i Hembygdsparken inträffade vid kvarnen, intill parkeringsplatsen. 19-åringen som satt oskyldigt häktad i tre månader får nu ersättning. Foto ur förundersökningen

En 23-årig man skadades allvarligt, men inte livshotande, vid dramat i Hembygdsparken den 17 juli i fjol. Han hade stämt träff med en person som skulle återbetala en skuld till honom. Istället kom två maskerade män ut ur buskarna, den ene beväpnad med ett hagelgevär.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ett stort antal personer förhördes i ärendet och som mest satt fem häktade. Flera bilar sprängdes i samband med utredningen, något som polisen rubricerade som övergrepp i rättssak eftersom misstankar fanns om att någon försökte påverka vittnen. Tre personer åtalades för skjutningen och två dömdes till slut, dock inte för försök till mord utan för försök till grovt rån.

19-åringen anhölls i sin frånvaro samma kväll som skjutningen inträffade och greps dagen därpå då han också erkänt narkotikainnehav. Han åtalades och dömdes för narkotikabrott, men friades från alla misstankar om delaktighet i skjutningen.

– Med hänsyn till att han varit misstänkt för allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd. Ersättningen för lidande ska därför, oavsett vad han har yrkat, bestämmas till 116 000 kronor, skriver JK i sitt beslut.

Mannen får även 1 699 kronor i ersättning för ombudskostnader, vilket motsvarar en timmes arbete enligt gällande taxa. Det beloppet blev därmed lägre än de 6 250 kronor han begärt.

Den nu 20-årige mannen får alltså totalt 117 699 kronor i ersättning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se