torsjö live vers2

Björkvikens strand städad och harvad – Men skylt med avrådan från bad kvar tills vidare

Björkvikens strand städad och harvad – Men skylt med avrådan från bad kvar tills vidare

Skylten som avråder från bad i Björkviken får sitta kvar tills vidare. Algblomningen hade dock minskat på fredagen efter ett par veckor med illgrönt vatten och döda fiskar. Foto: Berit Önell

Säckvis med död fisk har samlats upp från Björkvikens stränder de senaste veckorna. Tillsammans med algblomningen har det avskräckt de flesta från att bada vid Björkviken. För två veckor sedan sattes en skylt med avrådan från bad upp och den lär få sitta kvar ett bra tag, trots att vattnet emellanåt är klart.

– Skylten får sitta uppe hela tiden nu, men det växlar väldigt snabbt. Vi kan inte hålla på och ta ner den och sedan sätta upp den igen, säger Henrik Svensson på fritidskontoret.

Peter Bär från Tyskland är inte rädd för att bada trots algblomningen vid Björkviken.

På fredagsmorgonen gjorde personal från kommunen en rejäl uppstädning, tog bort en del vegetation och harvade även stranden för att det ska bli trevligare att vara där, med eller utan bad.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När Frilagt besöker Björkviken strax före lunch på fredagen håller algblomningen på att avta. Stranden ser välstädad ut och ett par barn leker vid vattnet. En man är på väg ut för en simtur.

– Vi varnade honom, men han är inte rädd, säger Jutta Lossin från Berlin som semestrar i trakten tillsammans med maken och dottern med familj samt goda vänner, också de från Tyskland.

Varningsskyltens text är enbart på svenska, men hon förstår symbolen som varnar för bad och ser algerna. Dessutom var familjen här även förra sommaren. De har ett sommarhus i Tyringe.

Jutta Lossin från Tyskland tycker om Finjasjön och dess omgivningar, men badar helst i Lursjön.

– Det är ett trevligt område med vackra omgivningar. Vi vandrar i naturen och badar ibland här och ibland i Lursjön. Vi har varit här på vintern också och spelat ishockey på sjön, berättar Jutta.

Hon tycker att Lursjön är bästa badsjön.

Henrik Svensson berättar att personal från fritidsförvaltningen och tekniska förvaltningen hjälptes åt med fredagens städning vid Björkviken.

– När vi kom dit luktade det väldigt illa från alger och annat skräp och vattnet var helt grönt, det såg ut som målarfärg. Sedan vid 14-tiden åkte jag dit igen och då var vattnet klart. Det var stor skillnad eftersom det blåste utåt från stranden, förklarar han.

På eftermiddagen var Connie Asterman (S), andre ordförande i fritidsnämnden, med för att se hur det såg ut på badplatsen.

– Hon tyckte att det hade blivit bättre. Det är viktigt att vi visar politikerna vad vi håller på med. Det läggs mycket pengar på Finjasjön, då ska det helst vara trevligt att komma dit också, även om det inte går att bada, säger Henrik Svensson.

De senaste dagarna har algblomningen legat som illgrön målarfärg i vatnet. Bilden togs i Sjörröd på onsdagen.

Han beklagar att upprensningen dröjt och att de döda fiskarna fick ligga kvar för länge.

– Det var egentligen de på tekniska förvaltningen som skulle sköta det, men de mäktade inte med det riktigt så nu hjälptes vi åt, säger han.

Han har fått information om att fisken var gärs, en bottenlevande fisk som nu dött i stora mängder, troligen på grund av syrebrist.

– Jag kontaktade tekniska förvaltningens driftsavdelning om att det låg mycket död fisk på stranden och att det stank, så den behövde tas bort. De svarade: ”Du anar inte hur mycket fisk vi plockat. En dag var det två säckar”, berättar han.

Henrik Svensson uppmanar den som vill bada att helt enkelt titta på vattenkvaliteten.

– Det går bra att bada om man kommer dit och ser att vattnet är klart. Då är det inte giftigt eller farligt, säger han.

Stora mängder död gärs har samlats upp från stranden.

Om det finns risk för algblomning är det bäst att hålla munnen stängd. Små barn bör inte vara vid vattnet.

Henrik Svensson påminner också om att det finns en dusch (kall) vid Björkviken, så den som vill vara säker kan duscha av sig efter badet i sjön.

Han konstaterar att ganska många tycker om att sitta och sola eller fika vid Björkviken även om det inte går att bada.

Skylten innebär alltså inget badförbud.

– Det är snarare en försiktighetsåtgärd, säger Henrik Svensson.

Han anser att skylten ska sitta kvar även när algerna försvinner från Björkviken, så länge det förekommer algblomning ute i sjön.

– Vi tar inte bort den förrän det blir stabilare, säger han.

Avrådan från bad gäller både vid Björkviken och vid badplatsen i Mjölkalånga sedan den 12 juli.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se