Gruppen-3a-328x120

En halv miljon kronor för att sanera hus med nära två ton kemikalier

En halv miljon kronor för att sanera hus med nära två ton kemikalier

Kostnaden landar på cirka en halv miljon kronor för saneringen av fastigheten som inhyste ett kemilaboratorium med stora lager av olagliga ämnen. Foto: Berit Önell

Slutnotan för saneringen av kemikaliehuset i Västra Torup börjar bli klar.

– Vi har fått en offert på vad det kostar per kilo att destruera kemikalierna. Totalt blir det cirka 500 000 kronor för 1,9 ton, berättar kommunens miljöchef Sven-Inge Svensson.

Räkningarna skickas vidare till mannen som äger huset, men om han inte kan betala kan kommunen tvingas stå för en del av kostnaden.

Miljöchef Sven-Inge Svensson berättar att det fanns cirka 1,9 ton kemikalier i huset, bland annat ingredienser till sprängämnestillverkning och radioaktiva ämnen.

Det illegala kemilaboratoriet och de stora lagren av olika kemikalier upptäcktes i samband med en mindre brand i fastigheten den 6 april. Huset spärrades av tills saneringen var klar för några veckor sedan. I förra veckan lämnade Sven-Inge Svensson tillbaka nycklarna till huset och containern till fastighetsägaren, en man i 60-årsåldern.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Sven-Inge Svensson räknar med att saneringen kommer att innebära en kostnad för kommunen.

– Men vi får se det i förhållande till vad kemikalierna hade kunnat ställa till om det till exempel hade blivit en stor brand med risk för explosioner och spridning av giftiga gaser. Det hade kunnat orsaka stor skada för människors hälsa och till och med kunnat kosta liv, säger han.

Han berättar att saneringsföretaget Sysav tagit hand om det mesta av kemikalierna som förvarades i flera förråd och en container vid huset i ett villaområde i Västra Torup. Strålsäkerhetsmyndigheten hämtade behållare med de radioaktiva ämnena uran och torium. Ett annat företag anlitades för att ta upp kvicksilver som spillts ut på golvet. Räddningstjänsten och polisens bombgrupp bistod när det gällde explosiva ämnen.

Fastighetsägaren riskerar upp till två års fängelse för flera brott i samband med kemikaliehanteringen. Han misstänks för otillåten miljöverksamhet, på grund av att han innehaft ämnen som kräver tillstånd, miljöfarlig kemikaliehantering och brott mot lagen om kärnteknisk verksamhet. Utredningen leds av miljöåklagaren Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se