Gruppen-3a-328x120

Qpoolens simhall öppnad igen – Fortfarande Legionella i herrduschen

Qpoolens simhall öppnad igen – Fortfarande Legionella i herrduschen

Qpoolens simhall är öppen igen. Men herrduschen är stängd på grund av höga halter Legionella. Foto: Berit Önell

Qpoolens simhall öppnade åter på onsdagen efter att ha varit stängd sedan i maj för pcb-sanering och fönsterbyten. I samband med stängningen upptäcktes också Legionellabakterier i duscharna och hetvattenspolningar och extra provtagningar skedde därför inför öppnandet. De visade så höga halter att herrduschen måste hållas stängd.

-Vi har stängt den av säkerhetsskäl. Nu ska en konsult tillsammans med tekniska förvaltningen se över ledningarna, säger Henrik Samevik, tillförordnad fritidschef.

Bakterieproverna i bassängerna visade att allt där är godkänt. En bubbelpool är dock avstängd på grund av tekniska problem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Henrik Samevik förklarar att det inte finns Legionella i vattenledningssystemet. I den ena herrduschen uppmättes ändå över 3 000 cfu per 500 milliliter, vilket är mycket högt. Märkligt nog var värdena högst efter spolningen som borde ha tagit död på bakterierna.

-Vi är lite brydda. Det är bland annat det som måste undersökas, säger Henrik Samevik.

Tills problemet är löst kan andra duschar i idrottsanläggningen användas.

Simhallen i Bjärnum, som nyligen öppnade efter sanering av Legionella och sedan tvingades stänga igen, kommer att vara stängd till mitten av oktober.

-Där har vi större problem. Hela ledningsnätet behöver byggas om. Det har byggts om och till många gånger och man har förmodligen inte tagit hänsyn till blindgångar där Legionella kan växa till i stillastående vatten, säger Henrik Samevik.

Tekniska förvaltningen har nu gått igenom installationerna tillsammans med en konsult.

-I mitten av oktober, om allt går vägen, kan vi öppna igen, skriver Bertil Lucchesi på tekniska förvaltningen i ett mejl till fritidsförvaltningen.

Simhallen i Sösdala, som också varit drabbad av Legionella, öppnade som planerat inför skolstarten och har nu inga problem med bakterier.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se