torsjö live vers2

Fler partiers valsedlar borta

Fler partiers valsedlar borta

Det var inte bara Medborgarpartiet som saknade valsedlar i vallokalerna i Hässleholm. Även Folkets väl och Moderaterna drabbades.

Medborgarpartiet, Folkets väl och Moderaterna rapporterar att valsedlar saknats i olika vallokaler i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Moderaternas ungdomslista till landstinget var inte utlagd i T4-områdets vallokal på söndagsförmiddagen. Det upptäckte partiets kretsordförande Kenny Hansson när han kom dit för att kontrollera.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

-Ordförande i vallokalen samt medarbetarna hade ej uppmärksammat att vi hade två valsedlar till landstinget, rapporterar Kenny Hansson i ett mejl till Frilagt.

Även kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) noterade att M-valsedlar fattades. Det gällde Ljungdalaskolans vallokal.

-Moderaternas ordinarie lista till landstingsvalet saknades. När jag påtalade det kom den fram direkt. Hur länge den saknats vet jag inte, säger Douglas Roth.

Hur allvarligt ser du på det?

-Ja, jag vet inte vem som plockat bort dem. Det kan ju vara någon väljare. Jag tror i alla fall inte att de använt upp alla listor, säger han.

Han åkte runt till samtliga tolv vallokaler i Hässleholms stad under dagen och noterade då också att det är svårt för väljarna att bevara valhemligheten när valsedlarna ligger väldigt öppet. Både detta och tillgången till valsedlar är problem som OSSE:s valobservatörer har ögonen på i årets svenska val.

-Särskilt när det är så långa köer ser man vilka valsedlar andra tar. Man borde nog fundera på ett annat system, säger Douglas Roth.

Folkets väls valsedlar saknades också i Ljungdalaskolans vallokal under förmiddagen. Tommy Hemert uppmärksammade att det varken fanns FV-valsedlar med eller utan namn och kontaktade en av valmottagarna.

-Då gick han och hämtade fler. Men jag såg sedan att det låg rätt många kvarlämnade valsedlar för Folkets väl i båsen. Kanske folk medvetet lägger undan dem där, funderar han.

Partiledaren Björn Widmark är kritisk.

-Det är klart att vi tycker att det är otroligt anmärkningsvärt om det varit så. Men skadan är kanske inte så stor om nya valsedlar snabbt kom fram, säger han.

Sverigedemokraterna, som rapporterat om många försvunna valsedlar på andra håll i landet, tycks inte ha drabbats i Hässleholm.

-Vi har fått kanske tre rapporter om att det inte fanns SD-valsedlar i vallokaler idag. Men när vi åkte ut för att kolla fanns det på alla. Kanske väljarna bara inte sett dem. På något ställe satt också Medborgarpartiets valsedlar framför våra, säger SD:s ordförande Hanna Nilsson.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se