torsjö live vers2

SD största parti i Hässleholms kommunval

SD största parti i Hässleholms kommunval

Sverigedemokraterna i Hässleholm firade valsegern på Zuperbowl i Hässleholm. Men ingen av de nuvarande partikonstellationerna har egen majoritet och det är oklart hur kommunen nu ska styras. Foto: Berit Önell

Sverigedemokraterna är största parti i kommunvalet i Hässleholm med 25,7 procent av rösterna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar kraftigt till 24 respektive 3,2 procent och Moderaterna går framåt till 16,7 procent, men ingen befintlig konstellation får majoritet. Valet blev på flera sätt en rysare och det är fortfarande oklart vem som ska styra både kommunen, regionen och landet den kommande mandatperioden. Statsminister Stefan Löfvén sitter kvar tills vidare.

– Imorgon börjar förhandlingarna, konstaterar Moderaternas Kenny Hansson i slutet av partiets och Liberalernas gemensamma valvaka på Hotell Statt.

De nya partierna Medborgarpartiet och Kommunens röst kommer inte in i kommunfullmäktige.

Valresultatet kan justeras något av sena poströster och utlandsröster.

Hanna Nilssons nervositet släpper när det på valkvällen står klart att SD ska gå starkt framåt i Hässleholm. De gula fälten på kartan är de distrikt som vid tillfället är räknade och i samtliga är SD största parti. Foto: Berit Önell

Det är ganska tidigt segerstämning på SD:s valvaka på Superbowl i Hässleholm, även om ordförande Hanna Nilsson säger att hon varit nervös och inte vågat ta ut något i förskott. När siffrorna tillfälligt går över 38 procent stiger jublet och några av deltagarna börjar dansa.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ungefär då kommer också restaurangens överraskning fram: tårtan. Den är dekorerad med SD:s blåsippa och texten ”Grattis”.

Hanna Nilsson avslöjar att hon lovat att bada i fontänen i T4-rondellen om det går bra i valet och att hon nu lär bli tvungen att göra det.

Hon räknar med att få styra kommunen i samarbete med andra partier.

– Vi kan samarbeta med alla, men helst M, FV och KD, förklarar hon.

Hon hoppas på stabilitet i kommunen.

– Vi vill inte ha fyra år till med samma röra som vi haft nu. Vi vill ha ett tydligt styre. Det är inte troligt att det går att få utan oss, i så fall får de andra samarbeta med varandra. Men vi vill ha inflytande utifrån våra röstetal. Om vi är största parti i Hässleholm kan vi förvänta oss att få vara med och styra.

M och L är lite mer stillsamma på sin valvaka.

– Vi väntar lite med att fira, säger Kenny Hansson som tillsammans med Erik Berg spänt följer den lokala räkningen på mobiltelefonen.

Rami Atou på restaurangen överraskar SD med grattistårta. Foto: Berit Önell

– Det är verkligen spännande in i det sista.

De konstaterar att stämningen på årets valvaka är betydligt bättre än den vid förra valet då M tappade stort.

– Jag är väldigt nöjd. Vi tappar tyvärr på riksplanet, men lokalt får vi två mandat till, som det ser ut, medan de rödgröna får storstryk, säger gruppledaren Lars Johnsson.

Han hade dock hoppats ta tillbaka lite till av de sex mandat som förlorades vid förra valet.

Lars Johnsson drar i alla fall slutsatsen att det är de rödgröna som förlorat på turbulensen de senaste åren.

– Uppenbarligen är det så. Vi har tagit ansvar när de andra kastat in handduken.

Han noterar också att SD ökat ännu mer i grannkommunerna än i Hässleholm.

Lars Johnsson M) är nöjd med sitt partis framgångar, även om förra valets förluster inte är återtagna. M hade valvaka tillsammans med L där Agneta Olsson Enochsson hoppas att hennes parti får behålla nuvarande mandat. Foto: Urban Önell

– Det är kanske ett resultat av att vi synat korten här genom att vi släppte fram dem. Det gick ju inte så länge, säger han och syftar på SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson som tvingades avgå efter tre veckor.

Han håller dock fortfarande dörren öppen för samarbete åt alla håll, även med SD. Det kan Liberalernas Agneta Olsson Enochsson inte tänka sig.

– Men vi har haft ett bra samarbete med M under den här tiden och vi vill verkligen det bästa för kommunen, säger hon.

Hon vill inte säga om hon kan tänka sig ett samarbete med S.

– Vi får återkomma till dem, säger hon.

Socialdemokraterna samlas till valvaka på restaurang Farozon. Stämningen är dämpad när Frilagt tittar förbi och får en pratstund med tre av partiets mest framträdande representanter, Lena Wallentheim, Irene Nilsson och Omar Al-Ganas. Fokus ligger än så länge på riksdagsvalet som räknas först.

-Spännande in i det sista, tyckte moderaterna Kenny Hansson, till vänster, och Erik Berg på valvakan på Statt. Foto: Urban Önell

– Det ser att bli jämt mellan de politiska blocken, konstaterar de tre. Det kan bli samma sak lokalt. Än så länge går det inte att dra några slutsatser, men vi ser ut att kunna gå bättre än i prognoserna och nå 28 procent.

Hur känns det nu när själva valrörelsen är över? Har det varit jobbigt?

– Valrörelser är på sätt och vis jätteroliga, säger Lena Wallentheim. Men det är också väldigt mycket arbete, med dörrknackning, att vara på plats i valstugan med mera, så det är klart att det tär.

Ett femtiotal valarbetare har varit i gång under valrörelsen.

När valet till kommunfullmäktige är färdigräknat, framemot midnatt, ringer Frilagt upp Lena Wallentheim på nytt. Vid det laget visar det preliminära valresultatet att Socialdemokraterna får lämna över rollen som största parti till Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det är förskräckligt. Det är stor skillnad på SD och oss. De har inte samma syn på människor och deras rättigheter.

Att Moderaterna går framåt i Hässleholms kommun förvånar inte Lena Walentheim.

– Förra valet var ju ett katastrof för dem. Då tappade de sex mandat som ett resultat av alla affärer under den förra mandatperioden.

Vilken konstellation som ska styra kommunen de kommande fyra åren är fortfarande en öppen fråga

– Nu får alla sätta sig ner och grunna på det, säger Lena Wallentheim. Det ena sättet är en blocköverskridande lösning. Om det nu inte är så att M, SD och KD hittar varandra. Det skulle i så fall ske helt utanför vår påverkan.

Det fullständiga valresultatet med justeringar kommer att vara klart om cirka en vecka. Kvar att räkna är en del av förhandsrösterna och utlandsrösterna.

Stämningen är mer dämpad i det rödgröna lägret som dock fortfarande är största block, från vänster Omar Al-Ganas, Lena Wallentheim och Irene Nilsson. Foto: Urban Önell

Centerpartiet höll sin valvaka i Fredholms matsalar på Norra Station. Partiet, som ökade med 0,8 procentenheter till 8,0 procent i kommunvalet har tidigare flera gånger bytt politiskt block och därmed spelat en nyckelroll när makten fördelats.

Ordförande Anders Edwall vill inte under valnatten spekulera i vilken konstellation som kan bli aktuell. Men han betonar att partiet inte kan tänka sig samarbete med varken SD eller FV.

– Vi kan varken samarbeta direkt eller indirekt med dem, SD av ideologiska skäl och inte med FV på grund av att personkemin inte kommer att fungera, säger han.

Han säger att partiet också står väldigt långt från V, men att det rödgröna samarbetet fungerat tack vare en ”regeringsdeklaration” om att partierna inte får föra fram vissa förslag.

Anders Edwall konstaterar att partiet gått framåt, men ser det framför allt som en effekt av att partiet hållit fast vid sin politik på riksplanet.

– Det är inte för våra lokala insatser. Vi har inte lyckats få ut C-politik kommunalt. Det behövs förändringar framöver, säger han.

Varken Medborgarpartiet eller Kommunens röst når upp till de två procent som krävs för att komma in i kommunfullmäktige. Men det är inte klart när 32 sympatisörer går hem från Medborgarpartiets valvaka i Ebenesersalen. Där har de följt valrysaren via tv och radio, ätit nybakade frallor och diskuterat de försvunna valsedlarna i Tormestorp och Sösdala och om de eventuellt ska anmäla det som hänt.

– Vi har haft mycket god stämning här, trots eländet med valsedlarna, säger partiledaren Evert Storm.

Folkets väl ökar rejält med 1,8 procentenheter till 6,1 procent och stärker sin ställning. Partiledaren Björn Widmark bryr sig dock inte så mycket om hur många mandat partiet får, bara det håller sig kvar i kommunfullmäktige.

– Vi vill ha en tumme i ögat på de andra och för det behöver vi inte ha så många mandat, säger han från partiets valvaka på Restaurang Lokmästaren i Hästveda.

Berit Önell
Urban Önell

Valresultatet i Hässleholms kommun:

SD 25,7 (+3,1)
S 24,0 (-7,1)
M 16,7 (+3,6)
C 8,0 (+0,8)
FV 6,1 (+1,8)
KD 5,9 (+0,7)
L 4,5 (-0,9)
V 3,8 (+0,7)
MP 3,2 (-3,5)
KRö 0,9
MedBP 0,8
Fi 0,2
Övr 0,1

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se