torsjö live vers2

Medborgarpartiets valsedlar saknades Frilagt kördes ut från vallokal

Medborgarpartiets valsedlar saknades Frilagt kördes ut från vallokal

Medborgarpartiets valsedlar var inte utlagda i två av vallokalerna i kommunen. I Sösdala östras valkrets hade de, enligt valnämndens ordförande, hamnat bland reservvalsedlarna. Bilden är tagen i en annan vallokal. Foto: Urban Önell

Inga valsedlar för Medborgarpartiet var utlagda i vallokalerna i Tormestorp och Sösdala när de öppnade för röstning på valdagen. Det upptäckte partiets företrädare när de åkte runt för att kontrollera just att valsedlarna, som kommunens valnämnd erbjudit sig att distribuera, var på plats.

När Frilagt besöker vallokalen i Tormestorp bekräftar funktionärer att Medborgarpartiets valsedlar saknades och att partiet lämnade nya 10-15 miunuter efter att röstningen inletts.

Valkretsens ordförande Pelle Olsson kör ut Frilagts reporter och fotograf.

– Ni stör verksamheten, säger han.

Han vill inte kommentera valsedlarna utan hänvisar till valnämnden, vars ordförande Christer Caesar senare hävdar att de aldrig varit försvunna i Tormestorp utan enbart i Sösdala.

I Tormestorp, liksom på många andra håll, var det kö till vallokalen. Men de som kom tidigt kunde inte hitta Medborgarpartiets valsedel. Foto: Urban Önell

Pelle Olsson säger först till Frilagt att valsedlarna visst är på plats, de ligger ju där nu. När hans medarbetare bekräftar att Medborgarpartiets valsedlar kom till vallokalen med partiets företrädare strax efter öppnandet kör han ut Frilagt och säger att vi får prata med honom i hallen istället. Men han vill fortfarande inte kommentera de försvunna valsedlarna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Är det inte allvarligt om inte valsedlarna är på plats?

– Jag har ingen åsikt om det, säger Pelle Olsson.

Det är bland annat tillgången till valsedlar som OSSE:s valobservatörer ska kontrollera i det svenska valet i år.

-Ingen kommentar.

När Frilagt ringer Christer Caesar strax före klockan tolv har han inte fått information om att valsedlar fattats någonstans.

-Jag säger ingenting om det förrän jag kollat upp det. Men vi har ingen skyldighet enligt lagen mot partier som inte redan är invalda eller fått mer än en procent av rösterna vid något av de två föregående valen. Däremot har vi erbjudit oss att frivilligt lägga ut även dessa valsedlar. Vi har ju en viss skyldighet när vi erbjudit oss att göra det, säger han.

Valkretsens ordförande i Tormestorp, Pelle Olsson, hävdar att valsedlarna varit på plats hela tiden och kör ut Frilagt ur vallokalen. Foto: Urban Önell

Efter att ha varit på plats och talat med funktionärerna i Tormestorp och Sösdala säger han att valsedlarna bara saknades i den ena av Sösdalas två vallokaler.

-I Tormestorp har de aldrig varit försvunna, de låg framme från början i morse. I Sösdala har det däremot blivit en miss. Medborgarpartiets representant påtalade att valsedlarna fattades och hade med sig fler som kunde läggas ut. Sedan hittades de andra också, de hade hamnat bland reservvalsedlarna, säger han.

Christer Caesar säger att det som hänt i Sösdala är beklagligt.

-De har gjort fel, det är den mänskliga faktorn, säger han.

Kan sådant påverka förtroendet för valet?

-Inte ett dugg. Det är allvarligt, men inte så att det påverkar förtroendet för valet. Det handlar om en lokal av 32 och max en halvtimme, säger Christer Caesar.

Men hade ni upptäckt det om partiet inte själva hade åkt ut och kontrollerat?

-Ja, jag kontrollerar alla lokaler. En del röstmottagare är lite ovana och sånt här kan hända, men det är inget jag kan göra något åt, säger han.

I Tormestorp säger partiets företrädare att valsedlarna inte var på plats från början och funktionärer bekräftar det också för Frilagt – har de inte sagt det till dig ?

-Jag har pratat med valkretsens ordförande och litar fullt på honom, säger Christer Caesar.

Christer Caesar tycker att ordföranden ”gjorde helt rätt” som körde ut Frilagt från vallokalen.

-Du får inte intervjua valmottagare i arbete, säger han.

Men det går bra i andra lokaler och har gått vid alla tidigare val, givetvis med respekt för deras arbete och när det är lämpligt, varför inte här?

Madeleine och Hans Rask upptäckte att Medborgarpartiets valsedlar saknades. Foto: Lotta Persson
Valnämndens ordförande Christer Caesar (KD), beklagar att det blev fel i Sösdala, men tror inte på att valsedlarna inte var utlagda i Tormestorp heller. Foto: Berit Önell

-Ni får gå åt sidan i så fall, inte inne i lokalen. Det är en bedömning som vi har gjort. Jag har slängt ut många reportrar i mina dar. Det är bara en i lokalen som bestämmer, det är ordföranden och det var han som sa till, säger Christer Caesar.

Medborgarpartiets Madeleine Rask berättar att hon och hennes man Hans Rask kom till vallokalen i församlingshemmet Johannesgården i Tormestorp strax efter klockan åtta på morgonen.

-Vi var själva inne och såg att våra valsedlar inte låg i ställen. Röstmottagarna sa bara att de inte hade fått några. Vi gick ut till bilen och hämtade valsedlar som de satte ut, förklarar hon.

Hon tror också att valsedlarna kan ha varit på plats ungefär en kvart efter att vallokalen öppnade klockan åtta.

Hon förstår inte varför de ansvariga nu förnekar att valsedlarna försvunnit.

-Jag vet inte om det blivit någon miss i leveransen. Det är väl bara att säga att de inte fanns där. Vi upptäckte det så tidigt så det var ingen katastrof, men det handlar ju om vår demokrati. Man har hört skräckhistorier om att valsedlar plockats bort. Alla måste kunna ha sina valsedlar i fred, säger hon och konstaterar att det kunde ha dröjt innan det hela upptäcktes om de inte själva hade kontrollerat.

Hon betonar att de valsedlar partiet lämnade till kommunen för vidare distribution var uppmärkta enligt instruktionerna.

Medborgarpartiets partiledare Evert Storm är upprörd över det som hänt.

-Vilken fadäs, det är väldigt grovt egentligen. Frågan är om det kan vara skäl för omval, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se