Gruppen-3a-328x120

Måndag igen…

Måndag igen…

INSÄNDARE. Efter allt ståhej i samband med valet är allt som vanligt här vid köksbordet i Kvistalånga. Undertecknad har i vanlig ordning läst våra lokala tidningar Frilagt och NSK.
Frilagt har presenterat ett valresultat i Hässleholms kommun. Med tanke på detta kan vi urskilja valets två stora förlorare Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Centerpartiet tycks har ha gått framåt i riksdagsvalet men står föga förvånande här i kommunen i stort och stampar på samma fläck. Moderaterna tycks ha återhämtat sig något efter förra valets stora tillbakagång.
Missnöjet med tidigare ”styrande” konstellationer och deras tillkortakommanden i olika sammanhang har kanaliserats till i första hand Sverigedemokraterna och i viss mån mitt gamla parti Folkets väl. Två partier som således stärkt sin ställning. Sverigedemokraterna är nu med sina 25,7% nu största parti och får måhända betraktas som valets vinnare.
I drabbningen mellan resursstarka etablerade partier har Medborgarpartiet inte lyckats komma upp till de 2% som hade behövts för att komma in i fullmäktige.
En fråga som i valrörelsen drivits av Medborgarpartiet och också av SD och FV är sänkta politikerarvoden. Nu återstå och se om SD och FV som efter valet stärkt sin ställning i kommunfullmäktige kan få igenom sina vallöften. Av intresse är naturligtvis också vad som kommer att hända med centrumeländet och en rad andra tidigare politiska tillkortakommanden. Detta sedan vi väljare nu efter valet lämnat ifrån oss vår makt. Huruvida vi i folkomröstningar kommer att ges möjligheter att komma till tals står skrivet i stjärnorna.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se