torsjö live vers2

Välbesökt skördefest på Hovdala

Välbesökt skördefest på Hovdala

Hälde hästkraft bjöd på tre uppvisningar i hur potatisupptagning med häst går till. De två stiliga nordsvenska hästarna uppförde sig exemplariskt och potatisen kom upp ur jorden i ett huj.

Hovdalas skördefest på söndagen var både välbesökt och välfylld med aktiviteter. Äppelmustning, knivslipning, olika föredrag om odling och hälsa varvades med marknadsförsäljning; både av slottets egna produkter och från lokala handlare. Slottschefen själv plockade potatis som två hästar hjälpt till att ta upp. I orangeriet samsades ull- och linhantverkare och solen förgyllde dagen för alla besökare.

Doften av nybakade munkar och bröd blandades med den lika förföriska doften från brända mandlar. Marknaden var livlig runt både slottet och köksträdgården. Pumpor, rovor, olika betor, ostar, honung och vackra blommor – och mycket annat – lockade till inköp. En hel del sålde också slut på nolltid.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Lite av Hovdalas egna produkter såldes i köksträdgården. Här syns mangold, basilika, chilifrukter, prydnadspumpor och kryddor.
Slottschef Jens Olssons var en av dem som plockade upp de gamla potatissorterna som slottet odlat i år. Här är det Lange Røde som strax ska ner i påsar och säljas.

Hälde hästkraft höll tre uppvisningar i hur potatisupptagning med häst kunde gå till. De två stiliga nordsvenska hästarna uppförde sig exemplariskt och potatisen kom upp ur jorden i ett huj. Slottschef Jens Olssons var sedan en av dem som med flitiga händer plockade upp de gamla potatissorterna som slottet odlat i år. Hovdala vänner skötte själva försäljningen och de sålde också slottets olika äpplen.

I köksträdgården utanför det vitkalkade växthuset startades jobbet att gräva ur odlingsrutorna och mycket såldes. Många högresta blå trädgårdsverbenor fick under dagen nya ägare, liksom frö från bland annat bronsfänkål. För redan nu startar ju planeringen och jobbet för odlare som vill kunna gå en ny härlig trädgårdssäsong till mötes. Lökar till tulpaner och allium, vitlök, rovor, pumpor och chilifröer var bara lite av det som frestade besökande trädgårdsentusiaster.

Många odlare passade också på att musta sina medhavda äpplen hos Mellbymustarna.

Sambruket i Sösdala var på plats och fick presentera sin verksamhet i ett kort föredrag på logen.

Per O Andersson från Sambruket i Sösdala både sålde och bjöd på smakprov av sina färgrika rotsaker. Han presenterade också verksamheten i ett av de korta föredrag som under dagen hölls på logen.
Några av Wiveca Vohnsens kuddar utställda i orangeriets vackra fönster.

För folkdansgillet i Vinslöv gick allt som en dans. Klädda i färgrika folkdräkter – de flesta från Göinge – visade de upp både traditionella och några egna danser utanför logen på yttre borggården.

Publiken bjöds till slut också in i dansens ring. Med en snabbinstruktion och de vana dansarnas hjälp gick allt galant. För den dansglada som vill lära mer välkomnade gillet till sin tisdagsverksamhet i Vinslöv.

-En fantastiskt fin skördefest, summerade en mycket nöjd och glad Hovdalapersonal söndagen.

Text och foto: Lotta Persson

Folkdansgillet i Vinslöv i färgrika folkdräkter – de flesta från Göinge – visade upp både traditionella och några egna danser utanför logen på yttre borggården. Publiken bjöds till slut också in i dansens ring.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se