torsjö live

Mikael Koenen (L) ser ut att kryssa sig in i kommunfullmäktige

Mikael Koenen (L) ser ut att kryssa sig in i kommunfullmäktige

Mikael Koenen (L), som hoppade av kommunpolitiken under förra mandatperioden, ser ut att göra comeback med hjälp av personkryss. När länsstyrelsen hade kontrollräknat 31 av 33 valdistrikt på måndagen hade han fått flest kryss i sitt parti. Eftersom han är fjärde namn på valsedeln och L preliminärt bara har tre mandat knuffar han i så fall ut tredjenamnet, Marie Hult.

Även Arberesha Sabani (MP) kan kryssa sig in och slår i så fall ut veteranen Hans-Göran Hansson.

Flest personkryss av alla så här långt har Patrik Jönsson (SD) med 1 020. Men han hade kommit in ändå, liksom nykomlingarna Omar Al-Ganas (S) och Johan Hammarqvist (C ) som har fått flest kryss i sina partier.

MIkael Koenen (L) kan få en plats i kommunfullmäktige tack vare att många väljare kryssat honom.

Mikael Koenen har preliminärt 111 kryss, vilket är åtta procent av Liberalernas röster.

Han är glad för förtroendet från alla väljare som kryssat honom.

– Två distrikt är fortfarande kvar att räkna, men det är ju rätt stor sannolikhet att det blir så och det är jättekul, säger han till Frilagt.

Han lämnade alla sina politiska uppdrag strax efter maktskiftet våren 2017 då Sverigedemokraterna fick ta över posterna som förste vice ordförande i kommunen. Han ångrade att han aktivt röstat på SD och berättade att droppen blev avslöjandet strax därefter om dåvarande kommunalrådet Ulf Erlandssons rasistiska delningar på Facebook. Koenen var då bland annat ordförande i både barn- och utbildningsnämnden och i fritidsnämnden.

Han har funderat på om folk gillade att han valde att avgå eller inte.

– Jag får tolka det här positivt. Det är många som har sagt att det är kul att jag är tillbaka. Sedan hade jag önskat att L hade fått lite fler röster, man hoppas ju alltid på ett mandat till, säger han.

Liberalerna i Hässleholm får istället preliminärt lite färre röster i det här valet än 2014 (4,46 procent jämfört med 5,34 procent), men ser alltså ut att behålla sina tre mandat.

I Miljöpartiet, som preliminärt bara får två mandat, kan Arberesha Sabanis 66 kryss räcka för att hon ska få en av platserna i fullmäktige. Hon står på plats fyra på listan.

Mest anmärkningsvärt är annars att 19-årige Omar Al-Ganas fått 430 kryss, betydligt fler än sin partiledare Lena Wallentheim på 389 och övriga socialdemokrater. Han står på plats 14 på valsedeln.

Centerpartiets andranamn Johan Hammarqvist fick 389 kryss, vilket också är långt fler än partikamraterna.

Andra som kryssats flitigt i Hässleholm var Hanna Nilsson (SD), Björn Widmark (FV), Robin Gustavsson (KD) samt moderaterna Kenny Hansson och Lars Johnsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se