Gruppen-3a-328x120

Förre kommunalrådet Wiberg (C) åker ur regionfullmäktige – Palmgren (M) in i kommunpolitiken på Öland

Förre kommunalrådet Wiberg (C) åker ur regionfullmäktige – Palmgren (M) in i kommunpolitiken på Öland

Före detta kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C) från Hässleholm förlorar sin ordinarie plats i regionfullmäktige. Detta trots att han var nummer ett på partiets valsedel.

Bättre gick det för hans tidigare kollega Pär Palmgren (M). Han blir ledamot i kommunfullmäktige i Mörbylånga på Öland där han numera är bosatt efter sin pensionering.

Tidigare kommunalrådet Pär Palmgren (M) blir ledamot i kommunfullmäktige i Mörbylånga på Öland. Foto: Berit Önell
Tidigare kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C), får lämna sin ordinarie plats i regionfullmäktige. Foto: Region Skåne

Lars-Göran Wiberg och Pär Palmgren känner varandra väl från Hässleholmspolitiken. Den förstnämnde var kommunalråd 2008-2014 och den sistnämnde 2013-2018. Båda har haft fortsatta ambitioner inom politiken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Lars-Göran Wiberg har under perioden 2014-2018 haft en ordinarie post i regionfullmäktige. Att han nu får lämna sin plats beror på att oppositionsrådet Niklas Larsson från Osby fått så många kryss i personvalet att han lyckas knipa Centerpartiets enda mandat från den nordöstra valkretsen. Även Åsa Kull från Hässleholm passerar Lars-Göran Wiberg. Han får därmed nöja sig med att vara andre ersättare, i händelse av Niklas Larsson inte har möjlighet att representera Centerpartiet vid regionfullmäktiges sammanträden.

Det krävs minst fem procent av personrösterna för att de ska ge utslag vid tillsättningen av mandat. Av den anledningen förmår inte Qalinle Dayib från Kristianstad med sina 4,41 procent att ta sig förbi Wiberg, trots fler kryss.

Centerpartiet är annars det parti som gått mest framåt i regionen. De ökar från sju till tio mandat.

Övriga ordinarie ledamöter från Hässleholms kommun i regionfullmäktige blir Karin Axelsson (M), Irene Nilsson (S) och Anders Wallentheim (S). Patrik Jönsson (SD) har också vunnit ett mandat, men han säger till SVT att han kommer att avböja det uppdraget. Han är nämligen också invald i riksdagen och kommunfullmäktige, och har för avsikt att lägga sin kraft där under kommande mandatperiod.

Pär Palmgren stod på plats sju på Mörbylångamoderaternas valsedel. Partiet får elva mandat efter att ha backat kraftigt från 31,66 procent i valet 2014 till 22,49 procent i år. Därmed blir det också ett historiskt maktskifte där Socialdemokraterna för första gången tar över ordförandeklubban i Mörbylånga kommun.

Urban Önell

Antal kryss i personvalet till regionfullmäktige i Skåne för ovan nämnda politiker. Siffran inom parentes är hur många procent av kryssen respektive kandidat lyckats erövra i respektive parti.

Lars-Göran Wiberg 296 (3,96%)
Niklas Larsson 494 (6,62 %)
Åsa Kull 376 (5,04 %)
Qalinle Dayib 329 (4,41%)
Karin Axelsson 132 (0,59%)
Irene Nilsson 473 (1,43 %)
Anders Wallentheim 224 (0,68%)
Patrik Jönsson 3150 (10,81%)

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se