Gruppen-3a-328x120

Visa vägen och sänk arvodena!

Visa vägen och sänk arvodena!

INSÄNDARE. Så är valet genomfört och vallöftena skall infrias. Men pengarna räcker inte till det många partier har utlovat. Istället måste man nu prioritera och spara. De som ”lovat allt åt alla” har såklart svårast att förklara varför deras löften inte går att uppfylla. Då kan det kanske ses som bekvämt att skylla på andra. Tyvärr får vi nog se och höra mycket av den varan framöver trots att det bara kommer att spä på politikerföraktet. Varför inte istället försöka visa på riktigt ledarskap för en gångs skull? Börja med att ta beslut om att minska den politiska organisationen liksom att –i ett första steg- sänka de politiska arvodena rakt över med 10% och partibidragen med 20%. Ledarskap betyder nämligen att gå i täten och visa vägen. Trovärdighet och respekt för ledaren kräver att denne går före och delar de andras prövningar. Symboliskt kan det beskrivas med att ”det duger inte att som ledare lämna de andra i gruppen för att själv ta taxi samtidigt som övriga tvingas gå till fots i regnet”. Detta factum gäller i allra högsta grad för förtroendevalda som ska tjäna folket istället för att sätta sig själv och partiets intressen i första hand. Politikernas ”låt gå mentalitet” och brist på verklighetsförankring har lett till att vi nu står inför ett ekonomiskt stålbad.

Det är viktigt att betona att det allra mesta i den kommunala verksamheten i Hässleholms kommun fungerar bra och sköts på ett fantastiskt sätt av många duktiga och ambitiösa medarbetare. Dock har bristande ledarskap, och en sedan lång tid svällande administration, lett till oklara beslutsvägar, långbänkar och att ingen kan pekas ut som ansvarig i röran. Nej, nu krävs handlingskraft och omstruktureringar och nedskärningar istället för löften om nya stora projekt. Det är hög tid att vakna upp och att våga säga sanningen.

(S)kattehöjningar kommer säkert att komma på tal. Sjukdomsinsikt finns tyvärr inte inom politiken. Den politiska karriären och arvodet står i fokus för alltför många. Så länge man sticker huvudet i sanden och inte genomför de omstruktureringar som krävs kommer byråkratin och administrationen att fortsätta växa. Nu måste alla partier ta ansvar och tala med varandra. Detta inbegriper självklart även samtal och överenskommelser med kommunens största parti, Sverigedemokraterna. Allt annat är oansvarigt och hyckleri.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Folkets väl är beredda att ta sin del av ansvaret. Frågan är dock om de andra nu är beredda? Börja då med att ”visa vägen” och sänka arvodena!

Björn Widmark
Folkets väl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se