torsjö live vers2

Patrik Jönsson (SD) tvekar om riksdagsplatsen ”Samtal pågår” om styre i Hässleholm

Patrik Jönsson (SD) tvekar om riksdagsplatsen ”Samtal pågår” om styre i Hässleholm

Patrik Jönsson (SD) tvekar mellan riksdagsplatsen och regionrådsposten. Men fick han önska helt fritt skulle han satsa mest på Hässleholm. I vilket fall blir han ledamot i kommunfullmäktige den kommande mandatperioden. Foto: Gert Jacobsson

Patrik Jönsson (SD), kryssvinnare i valet till både kommunfullmäktige i Hässleholm och regionfullmäktige i Skåne, har varit med om några spännande dagar i riksdagen, men är nu osäker på om han ska hålla fast vid sin riksdagsplats eller återgå till uppdraget som regionråd i Skåne. Anledningen är att hans hustru Maria Liljedahl inte fick behålla regionrådsposten i Västmanland och att paret därmed har möjlighet att bli mer bofasta i Skåne. Val till regionråd för SD i Skåne sker på söndag.

-Jag måste bestämma mig innan dess om jag ska kandidera. Men mest sannolikt blir det ändå riksdagen, säger Patrik Jönsson.

I vilket fall blir han ledamot i kommunfullmäktige i Hässleholm, där han fortfarande hoppas på ett stabilt nytt styre. Men förhandlingarna om det har knappt kommit igång. Både Lars Johnsson (M) och Lena Wallentheim (S) säger att ”samtal pågår”.

Patrik Jönsson fick 1 089 personröster i kommunvalet, mer än dubbelt så många som Omar Al-Ganas (S) 467, och 3 150 i regionvalet, vilket var drygt 1 000 fler än ”tvåan” Henrik Fritzon (S) som fick 2 084.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Det är jättetrevligt, jag är rörd, säger Patrik Jönsson.

Dessutom kom han alltså in i riksdagen, via Västra Götalands läns södra valkrets.

På torsdagskvällen kom han hem till hustrun i Köping efter fyra intensiva dagar i Stockholm. Helgen tillbringar de i hemmet i Vankiva.

”Upplevelse att få rösta bort Löfvén”

I tisdags deltog han i statsministeromröstningen i riksdagen.

– Det var en upplevelse att få rösta bort Löfvén. Det kändes bra med det knapptrycket, säger han.

Hur det blir med SD:s inflytande den kommande mandatperioden är dock oklart.

– Ja, det vete fasen, det verkar så pass låst nu. Frågan är om inte C och L hoppar över till S. Alla verkar ha målat in sig i ett hörn, säger Patrik Jönsson.

Han tror inte att det kommer att finnas acceptans för en M-KD-SD-regering.

– Det är mer sannolikt med S, C och L, säger han.

Kanske kommer då Löfvén tillbaka som statsminister.

-Om inte Ygeman tar över, de skickar ju ofta fram honom nu. Det blir spännande att få se var det slutar, säger Patrik Jönsson.

Patrik Jönsson tänkte att det skulle passa bra att sitta i riksdagen och ha närmare till Köping på grund av Maria Liljedahls politiska engagemang i Västmanland. När hon nu, trots näst flest SD-kryss i landet, inte blev regionråd är Skåne, där han också har en del av familjen, ett starkare alternativ.

Men han är ändå sugen på riksdagen, särskilt efter att ha fått beskedet att han får den plats i trafikutskottet som han önskade. Där kan han arbeta med frågor han har goda förkunskaper om efter att ha arbetat på såväl SJ som Banverket, sedermera Trafikverket.

Hoppade av riksdagen efter förra valet

Han har hoppat av riksdagen en gång tidigare, efter valet 2014.

– Då valde jag att bli regionråd istället och det är något av det bästa jag gjort i mitt liv. Jag skulle jättegärna fortsätta med det, hellre än att som riksdagsledamot sova borta i ett litet utrymme där det bara finns varmvatten ibland. Det är som att bo i en studentlya vid 45 års ålder, allt annat än glamoröst, säger han.

Om han väljer riksdagen blir det Stockholm tisdag-torsdag varje vecka och möjligt att vara med i kommunfullmäktige i Hässleholm som har sina möten på måndagar.

– Men jag kan absolut inte ta på mig mer än fullmäktige i Hässleholm. Om jag väljer regionen gör jag nog ändå inte det. Den här tiden har jag hjälpt det nya laget i Hässleholm på banan, men nu är de faktiskt flygfärdiga, säger han.

Han konstaterar att det varit en jobbig tid efter alla avhopp från partiet i samband med att Ulf Erlandsson tvingades avgå som kommunalråd i mars 2017.

– Men det som vi byggt upp nu är starkare och bättre, säger han.

Han förklarar att han älskar Hässleholm.

– Om jag hade önskat fritt hade jag satsat på Hässleholm. Men jag tror att partiet behöver mig bättre på andra ställen, säger han.

När det gäller det kommande styret i Hässleholm vill han hänvisa till gruppledaren Ulf Berggren, men har ändå en kommentar.

– Det är lite synd att det saknas ett mandat för att M, KD och SD ska kunna styra. Därmed blir man beroende av L eller FV. Vi har haft ett bra samarbete med FV, vi har en ganska liknande syn i många frågor, men de har väldigt svårt att kompromissa. Jag hoppas på samarbete, annars kan det bli som i riksdagen, att alla målar in sig i ett hörn, säger han.

Inga förhandlingar – men samtal

S-ledaren Lena Wallentheim. Foto: Berit Önell
M-ledaren Lars Johnsson (M). Foto: Lotta Persson

Frilagt har förgäves sökt Ulf Berggren.

M-ledaren Lars Johnsson vill inte säga mycket om de diskussioner som pågår.

– Samtal pågår. Vi hör av oss när det är klart och vi ska prata med alla, säger han kort.

Lena Wallentheim är upptagen i möten och svarar på sms. Först meddelar hon att det fortfarande inte finns något att berätta.

Betyder det att förhandlingar mellan partierna pågår eller har de inte börjat för er del?

– Jag är helt övertygad om att det pågår många samtal mellan olika partier och det pågår även samtal för oss. Mer kommer jag inte att precisera. Det är ingen lätt situation att lösa i Hässleholm. Men så ser det ut i många kommuner och även på riksplanet, skriver Lena Wallentheim.

Hon förtydligar sedan att hon anser att man måste skilja lite på samtal och regelrätta förhandlingar. Förhandlingar är närmare en lösning.

– Då har man ju kommit en bit på vägen och partiet har gett inriktning åt vilket håll man ska gå. Så långt har vi inte kommit inom S. Om det just nu pågår några sådana förhandlingar mellan några andra partier vet jag inte, skriver hon.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se