torsjö live vers2

Konstens vecka syns i skyltfönstren

Konstens vecka syns i skyltfönstren

Arne Forsells akvarell med motiv från Hovdala finns att se i MQ’s skyltfönster. I år går det att hitta 16 konstnärer till i Hässleholms centrums skyltningar under Konstens vecka som slutar lördagen den 6 oktober. Foto: Arne Forsell
Arne Forsell, en av årets 17 konstnärer som visar upp sin konst under Konstens vecka i centrala Hässleholm. Under sitt arbetsliv hade han kameran som ett viktigt verktyg. Idag hanterar han också penslar, blyertspenna och vattenfärger för att skapa bilder. Foto: Arne Forsell

Nu är det dags igen för Konstens vecka. I Hässleholm firas den för andra året med att konstnärer ställer ut i centrums butiks- och företagsfönster. Nytt för i år är en samlingsutställning i Gallerian. I morgon, på långlördagen, är det vernissage för allmänheten i före detta Gallerix lokaler. 17 konstnärer deltar.

Vecka 40 har av Sveriges konstföreningar utsetts till Konstens vecka. Lokala konstföreningar runt om i Sverige ska då verka för att skapa upplevelser och möten med samtidskost. I fjol inledde Hässleholms konstförening ett samarbete med Hesslecity och konstnärerna får under veckan möjlighet att ställa ut i företagarnas skyltfönster.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi gör också för första gången en samlingsutställning i Gallerian, berättar Arne Forsell, programansvarig i Hässleholms konstförening

Han är själv en av årets utställare. Hans akvareller finns att se i MQ-butikens fönster förutom i samlingsutställningen i tidigare Gallerix lokaler.

Arne började måla akvarell för sex år sedan. Han hade lovat sig själv att testa tekniken när han pensionerade sig och gick då med i en studiecirkel.

-Före det hade jag aldrig målat. Men jag har tecknat en hel del ända sedan jag var liten, berättar han.

I sitt yrkesverksamma liv sysslade han också med bildskapande, men då med en kamera. Fotograferandet tror han har underlättat målandet.

– Jag har rest runt jorden i 30 år som fotograf och varit delägare i en bildbyrå så jag har nog fått ett visst bildsinne, säger den ödmjuke akvarellisten. Absolut har han också det som kallas talang.

Föreställande bilder är det han vill jobba med. En hel del Hässleholmsbilder har det blivit. En av årets akvareller föreställer Hovdala.

Ytterligare en akvarell av Arne Forsell. Motivet till ”Spår” hittade han en dag vid Havremagasinet. Bilden finns att titta närmre på i den samlingsutställning som hänger i Gallerian och är öppen under samma tider som den. Foto: Arne Forsell

– Jag målar inte alls abstrakt. Det är inte min grej. Jag målar realistiskt och dokumentärt med igenkänningsfaktor. Det är det jag vill göra, säger Arne Forsell.

Han kan också ge information om nästa helgs möjlighet att bekanta sig med ännu mer konst. Då öppnar en höstsalong på Hässleholmsgården. Den är i nordskånska konstnärsgillet, NSKG:s, regi – där Arne Forsell också sitter i styrelsen.

– Det är 20 konstnärer som ställer ut under helgen 6-7 oktober och salongen ersätter den höstkonstrunda vi tidigare haft, berättar han.

Men – nu är det först Konstens vecka i Hässleholm som gäller.

Följande konstnärer finns att upptäcka i Gallerian och stadens skyltfönster under veckan:

Irene Moberg, Gunnel Götesdotter, Kerstin Christensson, Inger Leo, Kerstin Walther, Margareta Persson, IngaBritt Jeppsson, AnnaStina Purk, Linda Bjuremar, GunBritt Pettersson, Kerstin Enarsson, Annika Fransson, Bodil Johansson, Magnus Åkesson, Arne Forsell, Irene Bratt Persson och Kerstin Ek Svantesson.

Konstens vecka avslutas lördagen den 6 oktober.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se