torsjö live

Renovering av tunnel med konstnärlig knorr

Renovering av tunnel med konstnärlig knorr

Nelly Nilsson Nyberg målar i varma färger. En hel del detaljer återstår innan hennes målning av sju olika djur är klar.

Tre konstnärer är i full färd med att sätta färg på gångtunneln vid resecentrum.

– Hovdala och naturen – det tycker jag är det bästa med Hässleholm, säger Emma Pålsson som förklaring till sitt motivval. Naturen symboliseras av björkar.

För Emmas kollega William Nilsson är det ett annat kännetecken för Hässleholm som gäller, nämligen tåg. Hans sätt att måla och hans färgval är annorlunda. Det är graffiti som gäller.

– Det har jag hållit på med sedan jag var en liten knatte, och jag är en glad amatör.

William Nilsson har hållit på med graffiti sedan han var liten.
Johan Jönsson från HessleCity och Anders Svensson från tekniska förvaltningen tycker att renoveringen ger Hässleholm ett trivsammare och tryggare centrum. Emma Pålsson har skapat bilden av Hovdala.

Nelly Nilsson Nyberg har valt att måla djur. Inte naturligt gestaltade, utan med kläder på kroppen. Det är ballerinor, och de skulle mycket väl kunna vara hämtade från en saga.

– De föddes ursprungligen i samband med en ritstund tillsammans med mina barn, berättar Nelly.

Johan Jönsson från HessleCity säger att det var genom att ta kontakt med Hässleholms konstförening som Emma, William och Nelly kunde anlitas för utsmyckningen.

Försköningen ingår i en genomgripande renovering som kommunen bekostar. Ny och starkare belysning kommer att sättas upp. Den vägg som inte pryds av konst blir helt vitmålad. Golvet kommer att få en orangebrun färg.

– Tunneln var ofräsch – så det här behövdes, säger Anders Svensson från tekniska förvaltningen. Det har pratats mycket om otrygghet i centrum och det vill vi göra något åt. Den som går ner här vill känna sig trygg.

När renoveringen är klar och invigningen äger rum är än så länge oklart. Den totala kostnaden beräknas till omkring 300 000 kronor.

– Konsten är minsta utgiftsposten, men det är framför allt den som folk kommer att se.

Den sätter lite knorr på det hela?

– Precis, avslutar Anders Svensson.

Text och foto: Urban Önell

Det är Emma Pålsson, William Nilsson och Nelly Nilsson Nyberg som står för den konstnärliga utsmyckningen av gångtunneln.

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se