torsjö live

Arkan fängslade Jacobsskolans elever

Arkan fängslade Jacobsskolans elever

Arkan Asaad berättar om sitt liv och sin bok Stjärnlösa nätter som eleverna i Jacobsskolans första årskurs har läst inför temadagen om mänskliga rättigheter.

Det är temadag om mänskliga rättigheter och Arkan Asaad föreläser för Jacobsskolans elever i Hässleholm kulturhus. Redan i inledningen utmanar han ungdomarna att tänka efter.

– Vad är din dröm? Vad är meningen med ditt liv?

Det åhörarna kanske trodde skulle bli en föreläsning om hederskultur, visar sig istället fokusera på livet självt, de existensiella frågorna. Vem är jag? Vad vill jag med mitt liv? Hur ska jag leva, så att jag inte hindrar någon annan att nå sina mål i livet?

-Det kan vara din bästa kompis, eller din familj som drar ner dig, säger Arkan Asaad. Vad kan finnas mellan dig och ditt mål med ditt liv?

Arkan talar utifrån sin egen livserfarenhet, han har behövt kämpa i sin strävan att nå sina mål. Han ser också ut att ha lyckats, med meriter som flerfaldig svensk mästare i taekwondo och som prisbelönt författare. Hans mest kända bok, den självbiografiska Stjärnlösa nätter, har Jacobsskolan elever haft i uppdrag att läsa före föreläsningen. Vi får under föreläsningen höra berättelsen på nytt.

Den inleds med familjens liv i den kurdiska delen av Irak. Under kriget mot Iran i början av 80-talet tvingades Arkans far att tjänstgöra som soldat. När han ser sina vänner dö en efter en, insåg han vart det barkade hän. Det slutade med att hela familjen lämnar landet för att söka asyl. När de flyr är Arkan bara några dagar gammal.

Några dramatiska år följer. De lever under knappa omständigheter, tillvaron är osäker, men till sist får de en fristad i Sverige. Genom hårt arbete lyckas familjen skapa sig en trygg tillvaro.

Kontakten med släktingarna i Irak är bruten i många år. När Arkans pappa får veta vad som hänt deras närmaste öppnas avgrunden för honom. Han får och tar på sig skulden för släktens lidande. Faderns närmaste, mor, far och syskon har fängslats på grund av att han deserterat. De har misshandlats, torterats och våldtagits. En syster till Arkans pappa har blivit avrättad i fängelset. De överlevande släktingarna har blivit traumatiserade och handikappade efter tortyren.

Arkans far drabbas av en oerhörd ångest. Skulden han upplever är gigantisk. Han kan inte göra sig kvitt denna börda, hur mycket han än anstränger sig. Den äter upp honom inombords.

Så när Arkan ombeds gifta sig med en av släktingarna, kan hans far inte säga nej, och han övertalar Arkan att säga ja.

– Det var mitt livs största misstag. Jag älskade inte henne.

Det blir inget lyckligt äktenskap, som slutar med separation. För resten av familjen, Arkans föräldrar, rasar det mesta samman.

Ilskan och besvikelsen inom Arkan växer för det han tvingats gå med på. Efter ett antal år vänder det. Arkans mor uppmanar honom att försöka förlåta fadern, och i någon mån försöka förstå – vilket inte är detsamma som att acceptera det som är orätt. Det blir början till något som utvecklas till en försoning.

Idag ser Arkans pappa att han gjorde fel. Han har därför givit sonen tillåtelse att publicera boken Stjärnlösa nätter.

– Om andra kan lära av våra misstag är det okej, sa fadern när han godkände att berättelsen offentliggjordes.

Arkan Asaad lyckas fängsla sin publik från Jacobsskolans första årskurs under föreläsningen.

Jacobsskolans elever, från årskurs ett, har i en timmes tid lyssnat andäktigt till Arkans berättelse. Han lyckades verkligen trollbinda sin publik.

– Det lyckas vi inte alltid med på våra lektioner, medger en av lärarna, med glimten i ögat, efter föreläsningen.

Temadagen innehöll mer än Arkans berättelse, bland annat filmvisning och diskussioner om mänskliga rättigheter. De olika klasserna har också skapat konstverk. En utställning där dessa visas pågår i skolans café. Om två veckor har eleverna röstat fram en vinnare bland bidragen. Vinnande klass belönas med en gofika.

Text och foto: Urban Önell

Byggprogrammets konstverk är ett av många på temat mänskliga rättigheter, som visas upp i Jacobsskolans café.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se