Gruppen-3a-328x120

Ingen ny kommunledning i sikte Fullmäktige kan skjutas fram

Ingen ny kommunledning i sikte Fullmäktige kan skjutas fram

Kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M). Foto: Urban Önell

Det nya kommunfullmäktige i Hässleholm kan troligen inte samlas den 15 oktober då det enligt kommunallagen ska tillträda. Anledningen är att samtalen om vilka partier som ska bilda ny kommunledning inte har nått tillräckligt långt.

– Vi blir nog inte färdiga med förhandlingarna, säger kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) som också är ålderspresident, det vill säga har suttit längst i fullmäktige, och därmed fattar beslut om när första sammanträdet efter valet ska hållas, efter samråd med kommunstyrelsens presidium.

Imorgon, onsdag, ska de träffas och därefter kommer ett besked.

Det parlamentariska läget i Hässleholms kommun är efter valet inte lättare än det var förra gången. Inget block har egen majoritet och det finns inga givna samarbetskoalitioner. Den idag styrande borgerliga alliansen har totalt 17 mandat, de rödgröna 24 och SD tillsammans med FV 20.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I slutet på förra veckan beskrev både M-ledaren Lars Johnsson och S-ledaren Lena Wallentheim läget som att ”samtal pågår”. Lena Wallentheim förtydligade att man inte kommit så långt som till förhandlingar.

Så tycks det vara fortfarande.

– Vi har inte kommit så långt att en lösning är nära förestående, men vi samtalar, säger Douglas Roth.

Han förklarar att kommunfullmäktige inte behöver sammanträda just den 15 oktober, trots att de nya ledamöterna formellt tillträder då.

– Troligen blir det en vecka senare, den 22 oktober och då ställer vi in det planerade sammanträdet den 29 oktober. Det är så vi diskuterar, säger han.

Fullmäktige måste i vilket fall mötas under oktober. Beslut om nästa års skattesats måste tas under denna månad.

Douglas Roth konstaterar att många kommuner i landet har samma problem som Hässleholm. Här har de flesta politiker sagt att de inte kan tänka sig ett nytt minoritetsstyre i kommunen. En stabil majoritet behövs för att undvika den gångna mandatperiodens oförutsägbarhet.

– Man får alltid vara optimist, säger Douglas Roth.

Han säger att han inte vet om det nu är aktuellt med ett blocköverskridande samarbete, inte heller om ett minoritetsstyre trots allt är tänkbart.

– Det här är inte så lätt. Jag vill inte utesluta någonting, någon form av styre blir det ju. Vi har i alla fall inte sådana personmotsättningar som i riksdagen. Vi pratar med alla, det har vi alltid gjort, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se