Hässleholm lovades fler poliser – men det blev färre

Hässleholm lovades fler poliser – men det blev färre

Fler poliser blev färre. Just nu är situationen vid Hässleholmspolisen mycket ansträngd och andra områden hjälper till vid utryckningar. Bilden från en biljakt som slutade vid Röingegatan. Polisen grep bilföraren och beslagtog misstänkt stöldgods.

Både poliser och allmänhet hoppades att den nya polisorganisationen som kom på plats i förra veckan skulle öka polisbemanningen i Hässleholm. Men så blev det inte.

– Vi lovades att allt skulle bli bättre i höst med den nya organisationen, men vi är färre än tidigare och får ta in folk från andra län för att täcka upp utryckningspass, säger en Hässleholmspolis som vill vara anonym.

Han vill berätta för att han tycker att allmänheten har rätt att få veta att det inte har blivit bättre utan snarare sämre.

Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm bekräftar att situationen är ansträngd och att andra polisområden hjälper till, men försäkrar att Hässleholmspolisen klarar sitt grunduppdrag med utryckningar och utredningar.

Polisen i Hässleholm har gått på knäna under lång tid. Kommunen har bekostat väktare för att kompensera bristen på poliser. Efter en rad våldsbrott, öppen narkotikahandel och problem med grupper av stökiga ungdomar krävde kommunalråden i våras högre polisbemanning. Svaret blev att det ska bli fler poliser i den nya organisationen då även Osby ska ingå i Hässleholms lokalpolisområde.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

– Det här är det största uttaget vi haft på gränskommendering, fem personer. Vi skulle behöva dem här. Före omorganisationen klarade vi passen, men det var precis på gränsen, säger den anonyme polismannen.

Han berättar att han och hans kollegor under lång tid tvingats gå på minimibemanning.

– Det finns en stor frustration inom polisen, vi är jätteunderbemannade. Jag tror inte att jag känner någon polis här som tycker att han eller hon klarar sitt uppdrag, säger han.

När Osby hörde till området för cirka fyra år sedan utgick två polispatruller från Hässleholm. För cirka 20 år sedan var det fem patruller. Nu är det bara en, liksom före den nya omorganisationen.

– Du kan nog själv förstå att om vi befinner oss i Lönsboda när du blir misshandlad i Sösdala hinner vi inte dit. Vi har ingen annan möjlighet än att skriva en anmälan i efterhand, säger polisen.

Han tycker att polisresurserna är orättvist fördelade.

– Vi har i stort sett lika många invånare som Kristianstads polisområde och geografiskt dubbelt så stort område, men halva bemanningen.

Osby är inte heller ett särskilt lugnt område.

– Det är en kommun med en relativt stor problembild. Jag tror inte att folk är medvetna om hur lite poliser som är ute i området. Vi får ofta larm om händelser i Hässleholm, till exempel stora slagsmål. Om vi då är i andra änden av området är det slut innan vi är framme. Likadant om vi får larm om ett pågående inbrott och har 40 minuter att köra, vi kommer aldrig att kunna ta tjuvarna, säger han.

Han påtalar även de säkerhetsrisker som följer med personalbristen.

– Avståndet till nästa patrull är långt om vi skulle utsättas för något. Det har blivit ett hårdare klimat i samhället och det blir allt vanligare att folk går emot polisen med stenkastning och liknande. Det är stora problem i Kristianstad och vi väntar bara på att det ska komma hit också. Att säga att det inte skulle kunna drabba Hässleholm är bara löjligt, säger han.

Han vet att problemen med för få poliser är liknande över hela Sverige.

– Det är bara det att här har man pratat så mycket om att det skulle bli bättre efter omorganisationen. Både vi och allmänheten blev faktiskt lovade det. Men just nu finns det vad jag vet ingen plan för hur det ska bli bättre.

Pär Cederholm bekräftar att Hässleholms polisområde just nu får hjälp från andra områden.

– Vi får till exempel hjälp av Kristianstad med utryckningspass så att vi kan arbeta mer förebyggande. En del av vår personal är på utbildning och en del på gränskommendering. Vi har också brottsförebyggande arbete som är akut eftersom det har kommit tips som måste hanteras snabbt, säger han.

Fler poliser utlovades i den nya organisationen. Polisens och kommunernas företrädare var efter ett möte i april överens om att bättre kommunikation också behövs. Deltagarna var från vänster Carina Persson, regionpolischef, Patric Åberg, kommunalråd i Östra Göinge, Marika Bjerstedt Hansen, kommunalråd i Osby, Lars Johnsson, kommunalråd i Hässleholm, Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef, Anders Nählstedt säkerhetschef i Hässleholms kommun, och Hans Kjaersgaard, polisområdeschef, Foto: Lotta Persson

Just nu är det också mycket fokus på den nya kommunen Osby.

– Vi behöver få en bild av verksamheten där, säger Pär Cederholm.

Han säger att han har förståelse för att personalen tycker att situationen är jobbig just nu.

– Det är lite bättre än i somras under semestrarna. Men det är supertufft i Hässleholm just nu, säger han.

Han förklarar att Hässleholmspolisen just nu arbetar mindre med brottsförebyggande arbete på grund av personalbrist.

Men han vänder sig emot beskrivningen att det bara skulle finnas en polispatrull i Hässleholm.

– I hela polisområdet finns sex grundpatruller och som mest är det 14. I lokalpolisområdet Hässleholm-Osby-Östra Göinge finns en sjättedel av personalstyrkan och minst en patrull utgår härifrån dygnet runt. Men alla patruller kan serva alla orter, förklarar han.

Han säger att det är exakt samma antal patruller, alltså en, som utgick från Hässleholm innan Osby tillkom.

– Vi har fått något större resurs till brottsförebyggande verksamhet, men vi har ett större beting på gränsen nu, säger han och bekräftar att det är fem poliser från Hässleholm där just nu.

Tiden före omorganisationen var fyra Hässleholmspoliser avdelade för gränsbevakning, längre tillbaka har det enligt Pär Cederholm varit fler än fem. Kommenderingen brukar pågå i tre månader.

– Sedan vet vi inte. Det är regionala prioriteringar, säger han.

I den nya indelningen av polisområdet ingår Hässleholms, Kristianstads och Karlskronas lokalpolisområden. Ljungby och Eslöv finns inte längre med i samma polisområde som Hässleholm.

– Tiden för att få en annan polispatrull till Hässleholmsområdet vid en akut händelse har nog inte ökat, säger Pär Cederholm.

Någon statistik på det finns dock inte ännu.

– Vår yta och belastning är ungefär lika stor som tidigare, säger Pär Cederholm, men konstaterar att det inte går att veta var saker och ting händer.

Han har inte ansvar för utryckningsverksamheten, men säger att de fem gränspoliserna inte kommer att arbeta med utryckningar när de kommer tillbaka. Den nuvarande bemanningen är den som ska gälla.

– Jag har aldrig menat att det skulle bli fler poliser till utryckningsverksamheten efter omorganisationen. För min del kunde det gärna få vara tre bilar här, men jag vill i första hand ha mer personal till brottsförebyggande verksamhet och utredning, säger han.

Han säger att Hässleholm trots allt kommer att få fler poliser framöver.

– I november räknar vi med att de första kommer och sedan ett gäng till sommaren. Om allt går som det ska kan det bli några fler även på utryckning.

Frilagt har sökt polisområdeschef Hans Kjaersgaard.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se