torsjö live vers2

Kejsarens nya kläder

Kejsarens nya kläder

INSÄNDARE. Kejsaren är naken! Det är hög tid att fler partier än Folkets väl vågar ropa ut detta högt. Pengarna räcker inte på långt när till för det som skattebetalarna egentligen kan kräva.  Men politiker och högre tjänstemän håller masken. Skulle de avslöja de ekonomiska realiteterna så blir det slut på resor till Almedalen, Tyskland, Bryssel mm. Likaså får de då erkänna att alla löften om nytt Badhus, Ridhus, Ungdomens hus m.m. varit tomt prat. Pengarna har runnit mellan fingrarna när det egentligen skulle behövts hårda nypor. I sanningens namn ska ett erkännande ges till ekonomichefen och hennes medarbetare som i flera år sagt sanningen och varnat politikerna vilka dock valt att ”stoppa huvudet i sanden”..

Nu senast (NSk 3 oktober) kunde vi läsa att fritidschefen, tillsammans med en tjänsteman och två politiker, ska göra en tredagarsresa till världens största spa Therme Erding i Tyskland och samtidigt besöka den stora badmässan i Stuttgart. Syftet sägs vara att vidga vyerna innan beslut fattas om byggnationen av Hässleholms nya badhus. Så har det låtit i snart 15 år. Sanningen är däremot att det inte kommer att vara ekonomiskt försvarbart att bygga ett nytt badhus. I alla fall inte under den tid de utpekade resenärerna kommer att ha något inflytande. Men det gäller så klart att passa på att resa för andras pengar så länge det går.

Verkligheten kommer dock snart att gå upp för skattebetalarna. Hässleholms kommun lever högt över sina tillgångar. Istället för ett nödvändigt driftöverskott på 60 miljoner per år så väntar ett årligt minusresultat i hundramiljonersklassen. Det är hög tid att ifrågasätta behovet av alla skrytprojekt liksom den växande skaran av mellanchefer och administratörer. För några dagar sedan (NSk 24 september) kunde vi exempelvis läsa att ”tillväxtchefen” utlyst fyra tjänster med fina titlar som ”utvecklingsstrateg”, ”näringslivsutvecklare”, ”destinationsutvecklare” och ”EU-samordnare”. Gökungen tycks bara växa sig större och större.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu börjar årets budgetarbete. Kommer politikerna äntligen att våga ta tag i problemen och visa på ledarskap? Alternativet är att fortsätta skylla på varandra och att sedan ta till ”universalmedicinen” skattehöjningar, men det leder ingen vart så länge gökungen sitter i boet. Det är hög tid att visa ledarskap. Att i ett första steg sänka de politiska arvodena rakt över med 10 procent är rätt signal om att nu är det allvar.

Björn Widmark

Folkets väl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se