Gruppen-3a-328x120

Café och butik i Hembygdsparken lägger ner

Café och butik i Hembygdsparken lägger ner

Både caféet och butiken Yggdrasil i Hembygdsparken lägger ner vid nyår. Foto: Berit Önell

Eva Ahlkvist lägger ner caférörelsen i Hembygdsparken i Hässleholm vid årsskiftet. Samtidigt stänger hennes hyresgäst Ingela Tillgren butiken Yggdrasil i Skräddarhuset intill caféet.

– Jag kan inte gå back. På sommaren finns tillräckligt underlag, men nu är det tvärdött, förklarar Eva.

Hon sa upp hyresavtalet med Västra Göinge hembygdsförening redan i mars, men har tills nu hoppats på en fortsättning och därför inte gått ut med att hon stänger.

Efter fem och ett halvt år ger Eva Ahlkvist upp caféet av ekonomiska skäl.

Eva Ahlkvist har drivit caféet sedan 2013, först tillsammans med en kollega och sedan augusti 2014 på egen hand. Hon har haft annat jobb också för att få ihop ekonomin.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Skräddarhuset fick hon ”på köpet” i hyreskontraktet när det stod klart att hon av brandsäkerhetsskäl inte kunde använda andra våningen i caféet till servering. Ingela Tillgren har drivit Yggdrasil i Skräddarhuset i drygt ett år. Hon säljer smycken, kristaller, rökelse med mera och anordnar kurser.

– Jag vill gärna fortsätta, men vet inte hur. Det går inte att hyra bara Skräddarhuset, förklarar hon.

De har båda försökt blåsa liv i parken under vinterhalvåret med olika aktiviteter, bland annat Halloween, julmarknad, sagomarknad och sportlovsaktivieter.

Caféet har periodvis erbjudit både frukost och lunch. Men det lönar sig inte.

– Vi bakar allt själva. Det går inte att äta till exempel en kanelbulle dagen efter. Det blir att jag kastar vinsten, förklarar Eva.

De bokade serveringarna, exempelvis begravningskaffe, har också blivit färre.

Hon har inte haft råd att ha någon anställd sedan kollegan slutade, men får ideell hjälp av mamma och svärmor.

Ingela Tillgren hade gärna fortsatt med butiken Yggdrasil, men kan inte hyra enbart Skräddarhuset utan café.

Eva hade önskat att hässleholmarna oftare kommit till Hembygdsparken även under vinterhalvåret, men konstaterar att det nog är ett sommarcafé hon har. Trots det måste hyran betalas varje månad och huset är stort och dåligt isolerat.

Att driva eget företag är också tufft, men Eva har tyckt om det. Hon tycker också att parken är en pärla, något som bekräftats av många gäster från andra håll. Uteplatsen framför caféet är uppskattad, både för fika och underhållning.

– Det finns inget som Hembygdsparken. Det är en liten oas och jag har trivts fantastiskt bra, säger hon.

Tidigare förekom en del skadegörelse som drabbade caféet, men det minskade när Eva skaffade lättare cafémöbler som hon kunde bära in varje kväll och hon fick ansvariga på kommunen att flytta fasta bord med bänkar en bit bort.

I början fick hon besked att kommunens personal inte skulle skotta snö i parken, men efter hennes vädjan blev det ändå gjort.

– Det ska de ha beröm för. Vi har bara behövt sopa framför dörrarna, förklarar hon.

Hennes förhandlingar med hembygdsföreningen för att få ner hyran ”strandade”, men hon vill inte skylla på varken föreningen eller hässleholmarna.

– Jag hade gärna fortsatt, men inte på de här premisserna, säger hon.

Nu väntar närmast Halloween den 3 november och julmarknader den 24-25 november och 1-2 december. Till och med den 31 december tar caféet emot bokningar samt håller öppet några enstaka dagar, i första hand lördagar, bland annat för utförsäljning coh loppis. Yggdrasil har öppet tisdag-torsdag varje vecka.

Berit Önell

Det går inte bara att ha öppet när solen skiner, som på fredagen. Eva Ahlkvist och Ingela Tillgren hade önskat att fler hässleholmare kommit till Hembygdsparken även under vinterhalvåret.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se