torsjö live vers2

Omar Al-Ganas avgår inte Oenighet inom S

Omar Al-Ganas avgår inte Oenighet inom S

Omar Al-Ganas lämnar inte sin plats i kommunfullmäktige. Han fick många röster i valet, inte minst hemma på Ljungdala där 54 procent i valdistriktet Läreda röstade på S. Flera ledande socialdemokrater ger honom också sitt stöd, trots styrelsens tydliga uppmaning till honom att lämna sina uppdrag och sitt medlemskap i partiet. Foto: Berit Önell

Socialdemokraternas kryssvinnare Omar Al-Ganas kommer inte att lämna sin kommunfullmäktigeplats efter avslöjandet om att han på sociala medier uttryckt antisemitism och kvinnoförakt och glorifierat våld. Partiets krav på att han ska avgå och lämna partiet leder istället till att han blir politisk vilde.

– Partiets agerande är ett stort svek mot alla väljare som röstat på mig och gett mig förtroende, säger han på måndagskvällen till Frilagt.

Socialdemokraterna tycks vara splittrade i frågan. Flera ledande lokala företrädare försvarar öppet Omar Al-Ganas.

Lena Nilsson (S). Foto: Urban Önell

Under 19-årige Omar Al-Ganas egen information om kraven på hans avgång på Facebook finns många kommentarer till stöd för honom, bland dem en från Lena Nilsson, förste vice ordförande i socialnämnden. Hon skriver: ”Bra att du bad om ursäkt. Jag tror på dej. Lycka till, tycker du ska vara kvar i partiet”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Socialdemokraterna länkar på sin Facebook-sida till pressinformationen från styrelsens ordförande Irene Nilsson. Även där finns kommentarer till stöd för Omar Al-Ganas.

Tidigare styrelseledamoten Thomas Rasmusson skriver: ”Som jag ser det är Omar värd en andra chans. Han har, vad jag förstår, bett om ursäkt och tar avstånd från sina uttalanden som troligen är gjorda i ungdomlig iver. Sorgligt att en sån framtidsman kastas på sophögen.”

Omar Al-Ganas är medveten om att det finns flera personer i ledningen som vill att han ska vara kvar.

– Partiet är splittrat internt på grund av den här frågan. S i Hässleholm har agerat på ett ansvarslöst sätt. De skjuter sig själva i foten när de dömer den som fått flest röster i kommunen för saker man sagt som barn, säger han.

Han är övertygad om att han fortfarande har ett stort stöd från väljarna.

Thomas Rasmusson (S). Foto: Urban Önell

– Givetvis. Jag har smarta väljare som inte dömer mig för vad jag gjorde som barn utan för de värderingar jag står för idag. Det är jag tacksam och glad för, säger han.

Det var nättidningen Samhällsnytt som granskade Omar Al-Ganas aktiviteter på sociala medier och även publicerade skärmklipp. Han fortsätter att betona att han var ung när han skrev inläggen, men också att han idag tar avstånd från dem och ber om ursäkt. Han har bett Judiska församlingen i Stockholm om ursäkt för att han skrev att han hatar judar och bloggerskan Paow för att han gillade en kommentar där hon kallades för hora.

– Jag tycker att det är självklart att jag ska be om ursäkt till dem och också till alla andra som tagit illa upp, säger han.

– Jag skrev kommentarerna när jag var mellan 13 och 16. Men jag tar fullt ansvar för dem, skäms och tar starkt avstånd från dem, säger han.

Han förklarar att han inte minns vad han skrev och att han inte tyckte så då heller.

När du gillade kommentaren där någon önskade att Trump skulle få ett nackskott var du nästan 17, det var inte så länge sedan?

– Jag kommer inte ihåg den heller, men i efterhand är det lätt att säga att jag borde ha förstått bättre, säger han.

Varför gillade du bilden på din farbror Abu Raad (utpekad som ledare för den militanta islamismen i Sverige) som du sagt att du tagit helt avstånd ifrån?

– Det var en bild som min faster lagt ut. Jag visste faktiskt inte hur Abu Raad ser ut, men jag kände igen min kusin som står bredvid på bilden.

Omar Al-Ganas version av vad som hände vid partiets styrelsemöte i torsdags kväll skiljer sig från pressinformationens där ordförande Irene Nilsson skriver att han ångrade sitt agerande och meddelade att han självmant lämnade sina uppdrag och sitt medlemskap.

– De ville pressa mig att avsäga mig mina uppdrag. Det var uppenbart från deras sida att det inte fanns några alternativ. De har fortsatt idag och kontaktat mig hela tiden och vill att jag skriver på avsägelsen, berättar han.

Han tycker att styrelsens agerande är märkligt.

– Det är tragiskt och orimligt att döma mig för något jag gjort när jag var barn. Jag gick med i partiet för att arbeta för allas lika värde och har sedan dess stått upp för det. Men styrelsen väljer att lyssna på rasisterna, säger han.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-10-15 S uppmanar Omar Al-Ganas att avgå ”Åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se