torsjö live vers2

S uppmanar Omar Al-Ganas att avgå ”Åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar”

S uppmanar Omar Al-Ganas att avgå ”Åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar”

Under Omar Al-Ganas korta tid som aktiv i Socialdemokraterna i Hässleholm har partiet lyft upp honom. Han gick i täten för Socialdemokraternas 1 maj-tåg och han var på bild tillsammans med oppositionsrådet Lena Wallentheim i partiets valbroschyr. I valet fick han flest personkryss i Socialdemokraterna och näst flest av alla partier. Foto: Berit Önell

Socialdemokraterna i Hässleholm uppmanar sitt stjärnskott Omar Al-Ganas, 19, att avgå efter nättidningen Samhällsnytts avslöjande om att han på sociala medier uttryckt att han hatar judar, vill mörda USA:s och Israels regeringschefer och att dödsstraff är ”rätt gött”. Han har också gillat att en kvinna kallas för hora på Facebook. Samhällsnytt publicerade på måndagen sin granskning med skärmklipp från Omar Al-Ganas konton. En del av dem är dock flera år gamla, något från när han bara var 13 år gammal.

– Vi anser förtroendet vara förbrukat, skriver Irene Nilsson, ordförande för Socialdemokraterna i Hässleholm i ett pressmeddelande.

Omar Al-Ganas uppmanas avgå efter att Samhällsnytt har granskat hans inlägg på sociala medier flera år tillbaka i tiden.

Nykomlingen Omar Al-Ganas, som hade plats 14 på valsedeln, var den socialdemokrat i Hässleholm som fick flest kryss i valet och alltså till och med kryssade sig förbi oppositionsrådet Lena Wallentheim.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Omar Al-Ganas berättade själv på sin Facebook-sida på fredagen att hans parti uppmanat honom att avgå.

– Mitt parti fick kännedom om de åsikter jag uttryckt när jag var barn för två dagar sedan av den rasistiska tidningen Samnytt. Detta ledde till en uppmaning från partiets sida, min arbetarekommun Hässleholm om att jag ska avgå så att de inte behöver utesluta mig. Denna uppmaning till min arbetarekommun kom först från Partidistriktet i Skåne, skriver han.

Samhällsnytt hade då skickat ett antal frågor till partiet om hans tidigare uttalanden, frågor som ingen företrädare för partiet ännu svarat på.

– De vill att jag ska avgå från mina politiska uppdrag för saker som jag skrivit när jag var 13-15 år, säger han till Frilagt på söndagskvällen.

Han förklarar att han måste iväg och ber Frilagt att skicka frågor skriftligen, vilket vi gör. Vid 17-tiden på måndagen har han ännu inte svarat.

Omar Al-Ganas medger på Facebook att han uttryckt ”olämpliga kommentarer mot bl a judar, men även andra”.

– Jag var ett barn då och hade inte format mina värderingar än. Idag är jag vuxen, med ambitionen och inställningen att alltid stå upp och arbeta för alla människors lika värde. Därför valde jag 2017 att engagera mig politiskt, först i SSU, ungdomsförbundet och därefter i partiet, Socialdemokraterna, skriver han.

Han berättar att han när tidigare inlägg uppmärksammats kontaktat Judiska församlingen i Stockholm för att be om ursäkt.

– Inte för att jag blivit pressad till att göra det, utan för att jag skäms så otroligt mycket över det jag uttryckt som barn. Det var det enda rätta att göra. Judiska församlingen uppskattar och tar emot min ursäkt. Det borde partiet också göra!

Men en del av de inlägg Samhällsnytt publicerar är inte så gamla. Bland annat finns ett Facebook-inlägg från den 1 september i år, alltså bara en dryg vecka före valet, där han gillade en bild på sin farbror Abu Raad, imamen som pekas ut som ledare för den våldsbejakande islamismen i Sverige.

Omar Al-Ganas har tidigare i Frilagt sagt att han tagit avstånd från sin farbror och även andra släktingar som uppmärksammats för sin framträdande roll i den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. Den imam som dömdes för mordförsök i Hässleholm 2009 är gift med en faster. En av Omars kusiner, som föreläst på Mötesplats Ljungdala, nominerades 2015 till priset som Sveriges eldsjäl för sitt arbete bland ungdomar, men har också dömts för hot mot Gefle dagblads chefredaktör efter att tidningen granskat en del av släktingarnas förehavanden.

– Dessa värderingar och åsikter är skamliga, sa Omar Al-Ganas i Frilagt två dagar före valet.

Flera inlägg i Samhällsnytts granskning är cirka två och ett halvt år gamla. I januari 2016, kort tid innan Omar fyllde 17, publicerade han en film om Trumps inreseförbud för muslimer till USA. En annan person skrev i en kommentar att han hoppas att Trump ”får nackskott”. Omar gillade kommentaren.

När han på ask.fm fick frågan vad han skulle göra om han var osynlig svarade han: ”Slagit sönder alla och dödat israels och USA:s president”. På frågan om vad han hatar mest svarade han ”Jadu, judar som äter äpple”. Enligt Samhällsnytt skrev Omar svaren på frågorna på ask.fm när han var i 15-årsåldern.

I november 2015 kallade Omar bloggerskan Paow för åsna efter att hon uttryckt att hon ville stänga Sveriges gränser och gillade sedan kommentaren ”Vilken hora”.

På Instagram har Omar Al-Ganas hyllat Irak, trots att hans föräldrar flydde därifrån: ”Vart jag än går representerar jag detta vackra land”.

Omar Al-Ganas har nu på sin Facebook-sida också lagt upp ett inlägg från december 2017 där han skriver om förståelse mellan religioner.

– Är man okunnig inom vad kristendom, islam samt judendom står för är det enkelt att dra slutsatserna att dessa religioner enbart medför våld, hat och skräck. Men är man däremot kunnig så vet man att dessa religioner sprider kärlek, fred samt gemenskap. Låt oss se likheterna som förenar oss istället för skillnaderna som splittrar oss. (Detta gäller även människor med en annan tro eller ingen tro alls. Vi är alla människor och skall utgå från att visa respekt, kärlek och omtanke), skrev han då.

SSU i Skåne har uttryckt sitt stöd för honom, liksom många av hans vänner.

Stämningen var dämpad på valvakan för de rödgröna som dock fortfarande är största block i Hässleholm, från vänster Omar Al-Ganas, Lena Wallentheim och Irene Nilsson. Foto: Urban Önell

Socialdemokraterna i Hässleholm vill inte svara på Frilagts frågor. Efter flera sms under måndagen, med löfte om att återkomma senare, kommer till slut ett pressmeddelande på mejl.

– I mitten av förra veckan kom det till S-styrelsen i Hässleholms kännedom att Omar Al-Ganas under ett antal år uttryckt åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar och agerat på ett oacceptabelt sätt i sociala medier. Innan några beslut fattades av S-styrelsen i torsdags kväll (11/10) fick Omar en chans att förklara sig för styrelsen. Han ångrade sitt agerande och meddelade att han självmant lämnar sina uppdrag och medlemskap. Efter detta möte har Omar ändrat uppfattning. Styrelsen uppmanar honom nu att lämna samtliga uppdrag, då vi anser förtroendet vara förbrukat. För närvarande har vi inget ytterligare att tillägga, skriver Irene Nilsson där.

Frilagt frågar också Lena Wallentheim om en kommentar angående Omar Al-Ganas popularitet och att han kryssade sig förbi henne.

– Jag kommer inte som enskild socialdemokrat att gå ut och ge några kommentarer till dem som kryssat andra kandidater på vår lista, skriver hon och förtydligar att antalet kryss inte påverkar vem som ska ha de ledande positionerna i partiet.

Berit Önell

FAKTA/Samhällsnytt
Samhällsnytt beskriver sig själv så här: ”Vi specialbevakar de områden där etablissemangsmedia uppvisar underlåtenhetsförsyndelser, men fokuserar också brett på allmän nyhetsjournalistik. Dessutom gör vi regelbundet granskande och grävande filmreportage”. Ansvarig utgivare och politisk chefredaktör är Mats Dagerlind, tidigare Politiskt inkorrekt och Avpixlat som lades ner i augusti 2017. Artikelförfattaren Kent Ekeroth var tidigare kontroversiell riksdagsman för Sverigedemokraterna.

Läs Samhällsnytts artikel här.

Läs Frilagts tidigare artikel om Omar Al-Ganas här.

Läs mer här:
Omar Al-Ganas avgår inte Oenighet inom S

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se