torsjö live vers2

Alliansen vill styra kommunen med tre block

Alliansen vill styra kommunen med tre block

Den borgerliga alliansen med M, KD och L vill styra Hässleholms kommun genom en så kallad treblockslösning. Förslaget, som kommer att läggas fram inför kommunfullmäktige på måndag, innebär att alliansen får ordförandeposterna och får söka stöd hos SD och FV respektive de rödgröna som bildar var sitt block.

Det berättar alliansen i ett pressmeddelande. En presskonferens kommer att hållas klockan 11.45.

I pressmeddelandet konstaterar alliansen att samtal om en majoritet med S och C förts under några veckor, men att partierna inte funnit samsyn. En sådan majoritet skulle alltså ha omfattat fem partier.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har inte så goda erfarenheter av att styra med alltför många partier, skriver alliansen.

En utmaning för det nya styret blir att klara kommunens ekonomi med 400 miljoner kronor i beräknat underskott under mandatperioden.

– I det stålbad som kommunen tvingas till så är M, KD och L beredda att ta ansvar. Hässleholms kommun har en för stor organisation i förhållande till intäkterna, skriver alliansen som lovar att sträva efter samsyn i de tuffa besluten.

Bland åtgärderna finns också besparingar i den politiska organisationen.

– Vi är beredda att ta ansvar för kommunens ekonomi men kommer att nödgas föreslå många impopulära åtgärder. Vi måste då förlita oss på att de andra blocken också inser allvaret och inte motsätter sig kraftfulla åtgärder, säger Lars Johnsson (M) i pressmeddelandet.

– Vi hade önskat samförstånd för ett majoritetsstyre, men det var för mycket som skiljde oss åt i grunden. Nu får vi arbeta för stöd i enskilda sakfrågor och i budget, säger Agneta Olsson Enochsson.

– Tillsammans vill vi tre partier gemensamt lotsa kommunen genom nästa mandatperiod, för att nå balans i budget men ändå fortsätta utveckla kommunen. Även om vi inte har ett majoritetsstyre så hoppas jag att det finns ett brett stöd för en ansvarsfull politik i Hässleholm, säger Robin Gustavsson.

Alliansen anser att en treblockslösning speglar valresultatet och ger alla möjlighet till politiskt inflytande. Alliansen är det minsta blocket och har efter valet totalt 17 mandat fördelat på M 10, KD 4 och L 3. Hos de rödgröna, som fortfarande är största block med 24 mandat har S 15 mandat, C 5, MP 2 och V 2. SD har 16 och FV 4, totalt 20 mandat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se