torsjö live vers2

Process om uteslutning av Omar Al-Ganas är påbörjad

Process om uteslutning av Omar Al-Ganas är påbörjad

Socialdemokraterna har påbörjat en process om uteslutning av Omar Al-Ganas. Det meddelar Irene Nilsson, ordförande i Hässleholms Arbetarekommun i ett sms till Frilagt.

– Han har inte självmant lämnat in ansökan om avgång och utträde ur partiet, berättar hon.

Beslutet fattas av partiet centralt.

Irene Nilsson, ordförande i S i Hässleholm. Foto: Urban Önell
En uteslutningsporcess om Omar Al-Ganas är inledd. Foto: Urban Önell

Den lokala S-styrelsen uppmanade 19-årige Omar Al-Ganas att avgå och lämna partiet sedan tidningen Samhällsnytt, Avpixlats efterföljare, avslöjat att han uttryckt och gillat antisemitiska, kvinnoförnedrande och våldsbejakande åsikter på sociala medier.

Omar, som fick flest kryss av alla på S-valsedeln i Hässleholm, förnekar inte att han skrivit det som Samhällsnytt publicerat skärmdumpar på. Han har sagt att han inte minns vad han skrivit, men att han ändå ångrar sig och skäms över det. Samtidigt tycker han att han döms för hårt eftersom han var väldigt ung när det hände, mellan 13 och 16 år. Dock gillade han en vecka före valet också en bild på sin farbror Abu Raad i Gävle som han tidigare i Frilagt sagt att han tagit avstånd ifrån på grund av dennes ledande roll inom den våldsbejakande islamismen i Sverige.

Omar Al-Ganas har deklarerat att han tänker behålla den plats i kommunfullmäktige som han fick i valet. Om han blir utesluten ur Socialdemokraterna blir han därmed så kallad politisk vilde i fullmäktige.

Socialdemokraterna centralt vill inte bekräfta att det finns ett ärende om uteslutning och inte heller kommentera ärendet i sak.

– Vad gäller själva bedömningen om det finns ett förtroende för en enskild ledamot i fullmäktige så är det något som arbetarekommunen avgör. Även ärenden om uteslutning väcks i första hand av arbetarekommunen och tas sedan upp i vår så kallade uteslutningskommission. Vi föregår inte en sådan prövning, skriver pressekreteraren Viktoria Hjulström i ett mejl till Frilagt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se