torsjö live

L fruktade både SD och rödgrön dominans

L fruktade både SD och rödgrön dominans

Liberalernas Agneta Olsson Enochsson berättar om sin vånda under förhandlingarna om nytt styre i Hässleholms kommun. Foto: Urban Önell

Förra gången de lät SD få maktpositioner i kommunen, i februari 2017, blev det kris i Liberalerna i Hässleholm. Dåvarande gruppledaren John Bruun lämnade kommunfullmäktige mitt i omröstningen och ett par veckor senare avgick Mikael Koenen från alla sina politiska uppdrag. Nu är de åter beredda att låta SD få posterna som vice ordförande för att kunna styra kommunen tillsammans med M och KD i en så kallad treblockslösning.

– Vi är eniga i Liberalerna, men vi är jättebesvikna över att vi inte lyckades få en majoritet, förklarar gruppledaren Agneta Olsson Enochsson.

Hon säger att partiet i första hand hade hoppats på ett samarbete mellan restalliansen och C, i andra hand med S, men inte med båda. Dock hade det inte blivit någon majoritet med enbart C.

Agneta Olsson Enochsson anklagar S för att inte vilja ta de tuffa nedskärningar som behövs de närmaste fyra åren på grund av de beräknade underskotten på över 400 miljoner kronor.

– SD har för det första varit tydliga med att de inte kommer att stödja en budget som S tagit fram. Vi ville ha S med oss, men det avböjde de, säger hon.

Men S säger att ni aldrig kom så långt som till konkreta diskussioner utan det handlade om att ni inte ville ha så många partier med?

– Det var ganska positivt till att börja med. Men nästa gång gick det sämre och sista gången krävde de att få C också med. Det fick vi läsa i media om under pågående förhandlingar. Skulle S, C och MP med hade vi hamnat i minoritet och de hade fällt oss i alla budgetomröstningar ändå, säger hon.

Hon menar då minoritet inom den majoritet som skulle styra. Lena Wallentheim (S) uttrycker sig på liknande sätt om risken med att bara S skulle ingå i en majoritet med alliansen som då hade haft fler mandat. Partierna vågade inte lita på varandra och ville därför vara starkast i ett eventuellt samarbete.

– Det är inte lätt i den kultur som varit. Vi kom inte så långt med S. Vi jobbar för att hitta en bättre samverkan, säger Agneta Olsson Enochsson.

Just nu bedömer hon stämningen som ännu sämre än tidigare på grund av de strandade förhandlingarna.

– Men jag tror att det blir bättre snart. Vi kommer att ta oss upp igen. Nu måste vi ha månatliga träffar där vi lyssnar på alla, säger hon.

Hon betonar att L är ett litet parti.

– I en bredare majoritet skulle vi försvinna helt, säger hon.

Samtidigt säger hon att förstahandalternativet inte alls var en majoritet utan ett minoritetsstyre med C och andrahandsvalet en majoritet med S.

Det faktum att L på riksplanet sagt nej till både aktivt och passivt stöd från SD förklarar hon med att partiet inte för att få igenom sina frågor ska köpa någon av SD:s.

– Här går vi bara ut med vårt och vem som helst får stödja oss. Vi kan inte förneka att det finns de som röstat på SD, men vi har ingenting med dem att göra, säger hon.

Hon berättar att L har varit med vid ett möte mellan alliansen och SD.

– Det var inga diskussioner egentligen, de fick bara veta vad våra ställningstaganden var, förklarar hon.

Hon medger att allianspartierna har lite olika syn på SD.

– Jag tror att vår syn är mer tydlig. Men de andra i alliansen får förhålla sig till vår syn nu, både M och KD respekterar det, säger hon.

Hon såg ingen annan möjlighet att få till ett styre för kommunen i nuläget.

– Ingen annan ville ta ledarrollen. Men det är ingen lätt situation. Nu har vi valt denna vägen. Om det inte blir det vi vill får vi gå i opposition, men vi kommer att köra på detta nu och ha tillit till varandra i gruppen, säger hon.

Själv har hon bara varit med i Hässleholmspolitiken i ett och ett halvt år.

– Det var varit turbulent. Varför har man inte arbetat mer på att få stöd av fler partier i sakfrågor? Det är stor skillnad i kommunen jämfört med rikspolitiken där det är mer ideologiskt. Vår infekterade badhusfråga till exempel – den är inte så stor ideologiskt utan det handlar mer om vad vi tycker.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se