Gruppen-3a-328x120

Fritidspolitiker är viktiga

Fritidspolitiker är viktiga

INSÄNDARE. Med anledning av att vi och S, C och MP lämnade in protokollsanteckning i Fullmäktige den 22/10 mot förändringen i antal platser i de kommunala nämnderna, vill vi lyfta fram den demokratiska aspekten.

Vi har representativ demokrati. Alla partier består av medlemmar som vill ta ansvar och förändra/förbättra tillvaron i vår kommun. Jag talar om alla som gör detta arbete ideellt. Vi i Vänsterpartiet har regelbundna möte, där alla politiska frågor diskuteras, men vi försöker också förkovra oss, utbilda oss i den ideologi vi lutar oss mot. Att reagera på en omvärld med ökande klyftor, vardagsrasism och orättvisor är grunden för vår politik. Vi försöker att sprida vår politik genom aktiviteter, på stan med broschyrer, på sociala medier, genom möte och samtal och olika arrangemang. Men att även kunna arbeta parlamentariskt i nämnder och styrelser är kärnan i vårt arbete som politiskt parti. Att det finns medborgare i vår kommun som vill lägga ner mycket tid och kraft på att försöka göra livet lite bättre för kollektivet tycket vi är kärnan i demokratin. Alla ledamöter och ersättare har ett arvode per möte som är en mindre ersättning. All tid att läsa igenom alla dokument och förbereda sig för möten är obetalt. Vi tycker att det är oerhört viktigt att medborgare från alla klasser, åldrar, bakgrunder och med olika förutsättningar ska kunna delta i detta arbete. Att likväl en ensamstående mamma som en pensionerad egenföretagare möts och debatterar. Att en nyinvald eldsjäl diskuterar med den erfarne politiske  räven. Genom denna förändring ,av antal ledamöter i nämnder och sammanslagning av nämnder, minskar möjligheten för medborgaren att bedriva politik och påverka sitt och sina medmänniskors liv. Vi får en mer elitistisk grupp politiker. Kulturen och processen att tillsätta platser är olika i olika partier. Vänsterpartiet tillsätter sina uppdrag genom en demokratisk process som bygger på vilja och möjlighet för vederbörande. Vi driver inte personvalskampanjer. Vi har sen många år en regel att alla förtroendevalda inom partiet på höga poster, ej får ut mer än 28400kr efter skatt. Resterande är partiskatt som går till partiet. Detta gäller riksdag, region och kommuner, även Jonas Sjöstedt. Vi arbetar politiskt för att förändra, inte göra en ekonomisk karriär.
Restalliansen, SD och Folkets Väl tycker att denna besparing på den politiska organisationen (demokratin) är ekonomiskt motiverad.  För två år sen sänkte de skatten med 10 öre! Det är ca 10 miljoner. Ungefär samma som denna besparing.
Som vanligt är det någon annan som får betala priset.
För övrigt tycker jag att ”Tre block” är en retorisk lek. Det finns bara en opposition, och det är de Rödgröna.

Magnus Åkeborn
Vänsterpartiet

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se