logga-ligg-tjock

Hässleholms vatten betalade drygt 100 000 kronor till blufföretag

Hässleholms vatten betalade drygt 100 000 kronor till blufföretag

Hässleholms kommun och Hässleholms vatten betalade fakturor från blufföretagen 2009 och 2010.

Det kommunala bolaget Hässleholms vatten betalade över 100 000 kronor till ett av företagen i den brittiska företagsgrupp som enligt SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande lurat kommuner att köpa förbrukningsvaror till kraftiga överpriser. De fem fakturorna gällde inköp av kemikalier 2010.

Numera anlitar Hässleholms vatten en tjänst som varnar för fakturor från oseriösa företag. Det gör även kommunen som tidigare köpt av det orimligt dyra vägsaltet som marknadsfördes som issmältningsmedel och en toner, dock bara för sammanlagt cirka 10 000 kronor.

Uppdrag gransknings avslöjande om att svenska kommuner och andra myndigheter lurats att betala extrema överpriser för förbrukningsvaror har fått stor uppmärksamhet.

För två veckor sedan avslöjade Uppdrag granskning att nästan alla svenska kommuner blivit lurade av oseriösa företag att köpa orimligt dyra produkter, betala för reklam på okända hemsidor eller jobbannonser till tjänster som redan är tillsatta. Företagen är alla med på de två största svenska varningslistorna för oseriösa företag under åren 2012-2016. Sammanlagt har över 88 miljoner kronor betalats ut från kommuner, landsting och myndigheter.

På onsdagskvällen sändes Uppdrag gransknings Sverigefakturorna del 2 om den brittiska företagsgruppen bakom fem av företagen, bland andra Royal Chemical Industries som sålt både kemikalierna till Hässleholms vattens reningsverk och issmältningsmedlet. Kommuner och kommunala bolag ska ha köpt varor för totalt 55 miljoner av företagsgruppen, men varornas egentliga värde var cirka fem miljoner kronor.

Enligt en analys som Uppdrag granskning beställt bestod issmältningsmedlet av vanligt vägsalt som normalt kostar någon krona per kilo. Den som hämtar det själv kan få det för 80 öre kilot.

En del kommuner har köpt det för 165 kronor, Hässleholms kommun kom 2009 undan med 143 kronor kilot, inklusive moms och frakt. Det blev 5 009 kronor för 35 kilo. Enligt Uppdrag granskning har priserna också höjts efter hand. Försäljarna skickade ut presentkort, bland annat på Systembolaget, till alla kunder. Om kunden, oftast en kommunal tjänsteman, sedan ifrågasatte priserna på varorna användes presentkorten som hållhake.

Hässleholms vatten köpte kemikalier för 100 941 kronor av Royal Chemical Industries under tiden april – november 2010.

Hässleholms vattens ekonom Lars Landgren berättar att inga inköp gjorts därefter hos något av de fem företagen. Han känner inte heller till att några fakturor därifrån har bestridits. Fakturorna behöver enligt arkivlagen bara sparas i sju år och har nu gallrats ut och förstörts, men han hittar dem i redovisningssystemet.

– Jag vet inte om det varit ”orimligt dyra kemikalier”. Eftersom det är så länge sedan detta köptes och jag inte kan återskapa själva fakturan och se volymer eller vilken sorts kemikalier det handlar om, så kan jag inte efter så lång tid bedöma rimligheten, förklarar han.

Han har inget minne av att det var någon diskussion om dessa fakturor.

– När jag fick frågan från Uppdrag granskning var jag först övertygad om att vi inte hade några sådana. Men vi köper kemikalier vardagligen, så de kan ju smyga sig in, säger Lars Landgren.

Millenium är ett annat av blufföretagen i den brittiska gruppen. Därifrån köpte Bjärnums skola toner. Fakturan finns kvar hos kommunen, trots att den är från 2009.

Han har annars ofta varit inne och kollat varningslistorna.

– Jag höll själv på att bli blåst på ett företag där jag jobbade innan jag kom hit. Sedan dess har jag varit jätteförsiktig. Jag tyckte det var fruktansvärt när jag satt och tittade på Uppdrag granskning, säger han.

Han tycker att det är bra att Hässleholms vatten nu har hjälp att hålla koll på bluffarna.

– Det är jättesvårt annars, det finns hur många som helst, säger han.

Det är företaget Inyett som sedan i januari i år bevakar de företag som skickar fakturor och slår larm om något är misstänkt, antingen att de finns på någon varningslista eller har problem på annat sätt. Den tjänsten kostar 1 900 kronor i månaden.

– Det kostar rätt mycket, men det räcker att vi hittar en eller två om året så är det betalt, säger han.

Hittills har Hässleholms vatten med Inyetts hjälp fått varningar på två eller tre företag.

Berit Önell

Läs mer om Uppdrag gransknings avslöjanden och se programmen här. 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se