torsjö live vers2

Fridolin avgår som MP:s språkrör

Fridolin avgår som MP:s språkrör

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin avgår vid partiets kongress i maj. Foto: Urban Önell

Gustav Fridolin slutar som Miljöpartiets språkrör vid partikongressen i maj nästa år. Det berättar han själv i en debattartikel på aftonbladet.se på onsdagen.

Vittsjöbördige Gustav Fridolin, idag 35, engagerade sig redan som tolvåring i Grön Ungdom och kom in i riksdagen som 19-åring. Han har varit MP:s språkrör sedan 2011, först tillsammans med Åsa Romson och sedan med Isabella Lövin. Romson avgick 2016 efter turbulensen kring bland annat exministern Mehmet Kaplans samröre med islamister. Fridolin kritiserades också, men fick fortsatt förtroende.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit Miljöpartiet in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna. Det har inte alltid varit enkelt. Det hade varit lättare att ge upp. Jag vet en del som hade blivit glada då, skriver han.

2014 blev Gustav Fridolin utbildningsminister.

Enligt MP:s regler får språkrören sitta i högst nio år i följd, vilket innebär att han hade varit tvungen att avgå senast 2020. Nu blir det ett år tidigare. På Aftonbladet debatt skriver han att han meddelade partiets valberedning sitt beslut redan i vintras.

– Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen, skriver han.

Han förklarar också att han kommer att fortsätta att vara engagerad.

– Jag kommer gå till biblioteket när miljövännerna samlas, delta i kyrkans arbete och höja regnbågsflaggan när rasisterna tror att gatorna är deras. För det finns två Sverige. Och skillnaden är du. Jag. Vi. Och vad vi gör av den lilla tid vi fått. Det är det enda vi hinner, skriver han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se