torsjö live

Nu töms tekniska kontoret Inget nybygge vid reningsverket

Nu töms tekniska kontoret Inget nybygge vid reningsverket

En container är uppställd utanför tekniska kontoret under flyttiden. Tekniske chefen Mats Svensson och tekniska nämndens ordförande Arne Dahlström skyndar ut från lokalerna i bakgrunden. Foto: Lotta Persson

Det blir ingen nybyggnation av kontorslokaler och maskinhall vid reningsverket i Hässleholm och inte heller några tillfälliga moduler. Hässleholms vatten flyttar istället både personal och maskiner från de hyrda lokalerna hos kommunens tekniska kontor på Norra Kringelvägen till Hässleholm Miljös nya fastighet på Tippvägen. Tekniska kontoret töms nu för att nya ägaren TK Development efter årsskiftet ska kunna riva byggnaderna och ersätta dem med ett handelsområde där bland andra Biltema ska etablera sig.

Det blir ingen ny kontorslokal i vinkel mot den nuvarande vid reningsverket och inte heller någon stor maskinhall längs Hovdalavägen.
Liselotte Stålhandske, vd på Hässleholms vatten. Foto: Berit Önell

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände i mars att Hässleholms vatten skulle låna 24 miljoner kronor för att bygga nytt vid reningsverket. Bolaget sökte också bygglov för tillfälliga kontorsmoduler på reningsverkets parkering eftersom man måste vare ute från tekniska kontorets lokaler senast den 31 december. Men efter att Hässleholm Miljö i somras köpte Roundos tidigare fastighet Drevet 4, på Tippvägen 1, och erbjöd Hässleholms vatten att hyra in sig tog saken en annan vändning.

Hyresavtal för modulerna var redan tecknat, men gällde bara under förutsättning att bygglov beviljades. Bygglovsärendet sköts upp under tiden diskussionerna pågick och nu har Hässleholms vattens vd Liselotte Stålhandske meddelat byggnadsnämnden att bolaget tar tillbaka sin ansökan om tillfälligt bygglov eftersom situationen löst sig genom ett hyresavtal med Hässleholm Miljö.

Hässleholms vattens flytt sker i början på december och ett interimistiskt hyresavtal gäller under den första tiden i de nya lokalerna. Enligt avtalet ska fastigheten renoveras, vilket gör att ytorna kan komma att variera över tid. Från den 1 september 2019 gäller ett femårigt hyreskontrakt med total hyreskostnad på 995 100 kronor per år.

Tekniska kontoret töms. Parkförvaltare Gunnar Swärdh städar bort gamla pärmar. Foto: Lotta Persson

– Vi ser på det stora hela positivt på att flytta till Drevet 4 och vi kommer att få plats med hela verksamheten som vi idag har på Norra Kringelvägen. Om förutsättningarna varit optimala hade vi önskat mer tid för planering och renovering tillsammans med Hässleholm Miljö innan vi flyttar in. Trots detta är stämningen god och vi gör alla vårt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt, skriver Liselotte Stålhandske i ett mejl till Frilagt.

På tekniska förvaltningen pågår flyttbestyren för fullt för fastighetsgruppen och gatu- och parkförvaltningen. En del av verksamheten, bland annat lokalvård och service- och jourgrupp, har redan flyttat till före detta Mekanikerskolan på Garnisonen.

Den 9 november går administrationens flyttlass till Hantverkaregatan.

– Det är lite synd att verksamheten blir uppdelad. Vi fick inte plats på Garnisonen, det hade blivit för dyrt att bygga om ytterligare. Men de på kontoret som pendlar tycker att det är jättepositivt att komma närmare järnvägen, säger tekniske chefen chefen Mats Svensson som dock anser att det vore en fördel om de anställda bodde i kommunen.

Flytten kostar enligt beräkningar från i våras 33,5 miljoner kronor för tekniska förvaltningen, varav cirka 30 miljoner gäller anpassning och ombyggnad av Mekanikerskolan och det före detta skjutbaneområdet på Garnisonen. TK Development har köpt fastigheterna vid Ljungdalarondellen för tio miljoner kronor.

Berit Önell

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se