torsjö live vers2

Fika med konstnärer i färgstark Bjäretrio

Fika med konstnärer i färgstark Bjäretrio

Eva Carlsson Tofts berättande inledde konstnärsmötet mellan de tre utställande novemberkonstnärerna och Tyringe konstförenings medlemmar på Tyringe bibliotek.

Tyringe Konstförening visar i november upp verk av tre konstnärer hemmahörande på Bjärehalvön. På måndagseftermiddagen när hängningen just avslutats var det vernissage och fika med konstnärerna för konstföreningens medlemmar. Utställningen fortsätter till och med den 29 november och är öppen för allmänheten under bibliotekets öppettider.

Textil av Eva Helgesson, keramik av Eva Carlsson Toft och Ritha Holsts oljemåleri samsas fint på utställningsytan vid caféborden och de blå fåtöljerna längst in i Tyringebiblioteket.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vår utställning är något för alla sinnen. Vi kompletterar och klär varandra bra, sammanfattar oljemålande konstnären Ritha Holst.

Ritha Holst framför en av de större oljemålningar hon har med på utställningen. Grodanmålningen kom till i samband med ett stort konstnärsprojekt hon genomförde med Naturskyddsföreningen. -Jag är en ateljémålare som hämtar inspiration i naturen. Det viktiga är att fånga känslan, inte att exakt avbilda, menar Ritha.
Textilkonstnär Eva Helgesson här med en nunotovad poncho som direkt såldes.

De tre konstnärsvännerna har just avslutat sina presentationer och nu pågår ett trevligt mingel med Tyringe Konstförenings medlemmar. Att få möjligheten att träffa och höra utställare själv berätta lite om sig och sin konst är ett grepp konstföreningen återinfört under hösten.

Inriktningen är att lite mer konsekvent försöka få till dessa möten. Dagens konstnärsfika är det tredje i raden och verkar uppskattas mycket av både medlemmar och utställare. Ett intresserat sorl och många samtal blandas med trivsam doft av kaffe och nybakat vetebröd.

De tre utställarna har Bjärehalvön gemensamt. Eva Helgesson och Ritha Holst bor i Vejbystrand och Eva Carlsson Toft i Ängelholm. Efter Tyringe blir det en ny gemensam utställning i rådhuset i Ängelholm.

– Det är kul att konsthantverk kommer med i konstföreningsvärlden, tycker Eva Helgesson – som står för utställningens textila verk.

Från ett bord fullt med färgrika schalar i ull – men även i kombinationer med silke – i en teknik som kallas nunotovat, visas Evas stora kreativitet upp. På väggarna hänger några spännande ponchos och i en av utställningsmontrarna trängs skira sidenchiffongschalar med lite mer robusta handledsvärmare.

– Såpvatten, bubbelplast och friktion, berättar Eva lite förenklat för vernissagepubliken om hur hon åstadkommer sina verk i tovad ull.

Tekniken nunotovat var för henne okänd när hon upptäckte den under en tur till Island – där hon såg en vacker schal som hon inte förstod hur den var gjord. Hon fortsatte söka svaret och fann det för åtta år sedan då hon själv gick sin första kurs i nunotovning. Framöver planerar hon råda lite bot på att det finns så få kurser i Sverige genom att anordna egna.

Keramiken är stengodskeramik gjord av Eva Carlsson Toft med bland annat en av hennes karaktäristiska Träskonäbbar.

Eva Carlsson Toft är keramiker, skulptör och lärare. Ur stengodslera skapar hon sina bruks- och prydnadsföremål, trädgårdskonst och djurskulpturer.

– Lera är så roligt att jobba med och bara fantasin sätter gränser, tycker hon.

Att hon har mycket fantasi syns bland annat på hennes populära så kallade Träskonäbbar som såklart finns på plats i utställningen, liksom en rad rakubrända hästar. Men fantasin syns också i skokrämsputsade skålar – som med den behandlingen ges ädelträkänsla.

Ritha Holst bidrar med oljemålningar. De har oftast djurmotiv. Ansikten kan också smyga sig in. Hon beskriver sig själv som uteslutande en ateljemålare, men inspirationen hämtar hon gärna ute i naturen. Under måndagens presentation berättar hon om två, nu avslutade, konstprojekt. Det första, Ängelholms änglar, initierade hon själv. Ett sätt att kombinera firandet av Ängelholms 500-års jubileum och tankar om integration och hur ojämlikheter kan utjämnas ledde henne till att låta 500 barn få måla varsin kvadratisk tavla med en ängel. Tavlorna samlades till ett storkonstverk som småningom tyvärr ändå fick delas upp, men nu finns bevarat på olika platser i hemkommunens lokaler.

Ur änglaprojektet föddes, i ett samarbete med Naturskyddsföreningen, nästa projekt. 100 barn skapade lika många små kvadratiska oljor med djur på. I den andan har Ritha nu själv fortsatt skapa kvadratiska målningar. På Tyringebibliotekets ena utställningsvägg går det att se en del av dem.

– Det är en färg- och nyansrik utställning med grejer man blir glad av och vi är väldigt glada att vi får ha dessa tre konstnärer här, tycker Tyringe Konstförenings ordförande Monica Knös och hälsar allmänheten varmt välkommen.

Alla de utställda verken är till salu.

Lotta Persson
Hela Tyringe Konstförenings styrelse var på plats vid måndagens konstnärsmöte. Fr vänster: Monica Knös (ordförande) iklädd en av Eva Carlsson Tofts schalar, Alda Kristjánsdóttir, Eva-Mona Welther Stjärnfeldt, Inger Pettersson, Sven-Ingvar Jönsson, Kerstin Frost och Staffan Erlandsson.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se